ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η νέα Aston Martin Vantage Roadster έχει την πιο γρήγορη μαλακή οροφή στον κόσμο

Η νέα Aston Martin Vantage Roadster έχει την πιο γρήγορη μαλακή οροφή στον κόσμο

Ποια είναι η διαφορά αν η μαλακή οροφή ενός ανοιχτού αυτοκινήτου ανοίγει σε 10,0 δεύτερα από το να ανοίγει σε μόλις 6,7, όπως στην καινούργια Aston Martin Vantage Roadster, που είναι και η πιο γρήγορη παγκοσμίως στη συγκεκριμένη διαδικασία;

Στην ουσία δεν υπάρχει καμία διαφορά, αλλά αν είσαι κάπου πρώτος μπαίνεις στον πειρασμό και τελικά στη διαδικασία να το προβάλεις. Αφενός και αφετέρου για να μπορέσεις να το πετύχεις πάει να πει ότι έχεις φτιάξει κάτι το ιδιαίτερο.

Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ελαφρύς μηχανισμός σχήματoς Ζ που αποτελεί τη βάση της μαλακής οροφής του πολυτελούς ρόυντστερ. Ο οποίος όχι μόνο επιτρέπει τα ταχύτατο άνοιγμα -το κλείσιμο είναι κατά 0,1 δεύτερα πιο αργό, ενώ και οι δύο διαδικασίες γίνονται και εν κινήσει και έως τα 50 χλμ./ ώρα- αλλά καταλαμβάνει και πολύ μικρό χώρο όταν η οροφή είναι διπλωμένη στην προβλεπόμενη για αυτή θέση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτει και ένας αξιοποιήσιμος χώρος αποσκευών, για μια μεγάλη τσάντα του γκολφ και κάποια αξεσουάρ του αθλήματος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Aston Martin, με χωρητικότητα 200 λίτρων.

Αν αυτό είναι το ένα επίτευγμα των μηχανικών της παραδοσιακής βρετανικής εταιρείας το άλλο είναι πως ενίσχυσαν το πλαίσιο σε καίρια σημεία προκειμένου η ακαμψία του να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα παρά την απουσία σταθερής οροφής και κατόρθωσαν η αύξηση του βάρους σε σχέση με το αντίστοιχο κουπέ να μην ξεπερνά τα 60 κιλά. Έτσι ο προέλευσης AMG και με διπλά turbo V8 των 4.000 κυβικών και των 510 ίππων δεν πιέζεται εδώ πιο πολύ σε σχέση με την κλειστή εκδοχή, με αποτέλεσμα και το 0-96 χλμ./ ώρα ή το 0-60 μίλια/ ώρα αν θέλετε να ολοκληρώνεται σε 3,7 δεύτερα και η τελική ταχύτητα να φτάνει τα 306 χλμ./ ώρα.

Όσοι προσπαθήσουν να την πιάσουν μάλλον θα το κάνουν με κλειστή την οροφή, ενώ από εκεί και πέρα το κιβώτιο είναι αυτόματο 8 σχέσεων της ZF και υπάρχει και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό.

Το εσωτερικό είναι σύμφωνα με την παράδοση της μάρκας αλλά και την κατηγορίας τιμής -η νέα Aston Martin Vantage Roadster ξεκινά στη Γερμανία από τις 157.300 ευρώ- πολυτελέστατο, με το δέρμα και το ξύλο να κυριαρχούν στο διάκοσμο και τις δυνατότητες εξατομίκευσης να είναι μεγάλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ