ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Tι σημαίνει η επιλογή της Θάσου από τη VW ως κέντρο εξέλιξης για ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη οδήγηση;

Tι σημαίνει η επιλογή της Θάσου από τη VW ως κέντρο εξέλιξης για ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη οδήγηση;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κλιμάκιο στελεχών του ομίλου της Volkswagen βρίσκεται στη χώρα μας, προκειμένου μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη να επισκεφτούν την Καβάλα και τη Θάσο. Σκοπός της επίσκεψής τους είναι η συλλογή στοιχείων για μια μελέτη σκοπιμότητας του γερμανικού ομίλου για την ένα πρότζεκτ που αφορά την ηλεκτροκίνηση σε νησιά.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για την ανάπτυξη υποδομών για τις δοκιμές συστημάτων αυτονόμης οδήγησης, τόσο επιβατικών όσο και φορτηγών και λεωφορείων. Για τα τελευταία υπεύθυνη θα είναι η ΜΑΝ η οποία ανήκει στον όμιλο της Volkswagen.

Αν επιλεγεί τελικά η Θάσος -κατά πάσα πιθανότητα εξετάζονται και άλλες τοποθεσίες- τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν στο νησί οι κατάλληλες υποδομές, όπως Κέντρα Έρευνας και Εξέλιξης, πίστες αλλά και οδικές αρτηρίες που θα προσομοιάζουν δρόμους ανά τον κόσμο στους οποίους θα πρέπει να κινούνται στο μέλλον με ασφάλεια τα αυτόνομα οχήματα.

Ο όμιλος Volkswagen δίνει έμφαση στην αυτονομία των βαρέων οχημάτων καθώς σε αυτά και σε πρώτη φάση είναι πιο εύκολο -λόγω μεγέθους για την τοποθέτηση των απαιτούμενων συστημάτων αλλά και εξαιτίας των πιο χαμηλών ταχυτήτων με τις οποίες κινούνται- να εφαρμοστεί. Και οικονομικά πιο αποδοτικό, καθώς ένας αριθμός π.χ. φορτηγών θα μπορείτε να κινείται σε κονβόι, συνδεδεμένα το ένα με το άλλο με έναν μόνο οδηγό για την αρχή και για επιπλέον ασφάλεια.

AUTONOMOUS TRUCKS

Τα φορτηγά έχουν ένα προβάδισμα στην εφαρμογή της αυτονόμης οδήγησης. Πηγή: Traton

ΔΗΜΟΦΙΛΗ