ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Volvo S60 Cross Country εγκαινιάζει την κλάση των τετράθυρων SUV

To Volvo S60 Cross Country εγκαινιάζει την κλάση των τετράθυρων SUV

Τα SUV είναι πλέον η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτοκινήτων παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη ξεπέρασαν ακόμα και τα παραδοσιακά δημοφιλή υπερ- μίνι και μικρο- μεσαία. Λογικά λοιπόν όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν καταρχήν να δώσουν το παρόν και στη συνέχεια να πάρουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής πίτας αλλά και να δημιουργήσουν νέες υπο- κατηγορίες.

Σαν αυτή των κουπέ- SUV π.χ. την οποία εγκαινίασε πριν από μερικά χρόνια η BMW με την X6 και τώρα έχει γίνει μόδα ή σαν αυτή που θέλει να δημιουργήσει η Volvo με το S60 Cross Country. Το οποίο είναι το πρώτο τετράθυρο crossover ή η πρώτη λιμουζίνα τζιπ, αν προτιμάτε.

Αισθητικά είναι γεγονός ότι ξενίζει, με την πρώτη τουλάχιστον ματιά, καθώς δεν έχουμε ξαναδεί τετράθυρο αμάξωμα τριών όγκων, έστω και με σχεδίαση που παραπέμπει λίγο σε κουπέ, με μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Μάλιστα τα συνολικά 201 χιλιοστά που απέχει το ιδιαίτερο αυτό S60 από το οδόστρωμα είναι από τις μεγαλύτερες τιμές για τα σύγχρονα SUV.

Παράλληλα το τετράθυρο Cross Country, που συμπληρώνει την αντίστοιχη γκάμα της σουηδικής εταιρείας, διαθέτει και άλλα στοιχεία που τονίζουν τον πιο off road προσαναταλισμό του. Στοιχεία όπως τα πλευρικά προστατευτικά και τα πιο τονισμένα φτερά, μαζί με τις ποδιές μπροστά και πίσω και τις ζάντες των 18 ή και των 19 ιντσών.

VOLVO S60 CROSS COUNTRY 18

Το υπερυψωμένο αμάξωμα και τα προστατευτικά δημιουργούν μια πιο off road εικόνα. Πηγή: Volvo

Στο εσωτερικό οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις του μεσαίου σεντάν της Volvo είναι περιορισμένες, γεγονός που σημαίνει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, αίσθηση πολυτέλειας, πλήρη εξοπλισμό ασφάλειας, διασύνδεσης και διευκόλυνσης και εργονομία που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παράπονα.

Οι κινητήρες με τους οποίους το Volvo S60 Cross Country είναι διαθέσιμο στη χώρα μας είναι αποκλειστικά diesel. Έτσι στη βάση υπάρχει ο 2.0 D4, της νέας γενιάς Drive-E της σουηδικής εταιρείας, ο οποίος αποδίδει 190 άλογα, που καταλήγουν στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων. Η τιμή του, με απόσυρση και προωθητικό πρόγραμμα, ξεκινά από τις 35.900 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων διαμορφώνεται από τις 38.900 ευρώ.

Ο μεγαλύτερος 2.4D, που αποδίδει επίσης 190 ίππους, συνδυάζεται στάνταρ τόσο με αυτόματο κιβώτιο όσο και με τετρακίνηση και ξεκινά από τις 43.700 ευρώ.

Το ερώτημα αν τα τετράθυρα SUV μπορέσουν να καθιερωθούν και να γίνουν και αυτά μόδα μπορεί να απαντηθεί μόνο μετά την παρέλευση κάποιου εύλογου χρονικού διαστήματος. Οι φήμες πάντως λένε πως και άλλοι κατασκευαστές βλέπουν θετικά την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπο- κατηγορία, με πρώτη και καλύτερη τη Mercedes που εξετάζει μια ανάλογη έκδοση της CLΑ. Η οποία θα μπορούσε να ονομάζεται GLB, να έχει όπως και το Volvo αυξημένη απόσταση από το έδαφος και βέβαια κάποια επιπρόσθετα αισθητικά στοιχεία, που θα τονίζουν τον πιο περιπετειώδη χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ