ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To νέο και ιδιαίτερα σπορ Leon της Cupra είναι και υβριδικό με 245 ίππους

To νέο και ιδιαίτερα σπορ Leon της Cupra είναι και υβριδικό με 245 ίππους

H Cupra, η σπορ υπο- μάρκα της Seat, παρουσίασε τη δική της εκδοχή του νέου Leon, τόσο ως hatchback όσο και σαν Sportstourer, που φυσικά έχει ξεκάθαρα ένα πιο δυναμικό προσανατολισμό. Χωρίς, όμως, τραβηγμένες επιλογές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αεροδυναμικά του βοηθήματα.

Δυναμικό λοιπόν το καινούργιο Cupra Leon, με ειδικής σχεδίασης προφυλακτήρες και ζάντες 19 ιντσών (18 ιντσών στις εισαγωγικές εκδόσεις). Παράλληλα η απόστασή του από το έδαφος έχει μειωθεί κατά 20 ή 25 χιλιοστά σε σχέση με το στάνταρ Leon, ενώ η ανάρτηση του είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη (DCC).

Στο εσωτερικό προσέχει κανείς το ειδικά σχεδιασμένο για το Cupra τιμόνι και τα καθίσματα τύπου μπάκετ, καθώς και τις λεπτομέρειες στο χρώμα του χαλκού. Φυσικά υπάρχουν και όλες οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων του αντίστοιχου Seat σε ότι αφορά infotainment -η αντίστοιχη οθόνη αφής έχει διαγώνιο 10,0 ιντσών- και συστήματα υποβοήθησης.

Ο πίνακας οργάνων είναι φυσικά ψηφιακός και διαθέτει και μια επιπλέον διαμόρφωση τη Sport View, ενώ υπάρχει και ψηφιακός βοηθός που ενεργοποιείται φωνητικά λέγοντας «Hola» δύο φορές.

Σε ότι αφορά τους κινητήρες το σημαντικό νέο είναι η παρουσία μιας plug-in υβριδικής έκδοσης 245 ίππων. Εδώ ο γνωστός 1.4 TSI του ομίλου Volkswagen στην έκδοσή του των 150 ίππων συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 115 ίππων, με αποτέλεσμα η συνδυαστική ισχύς του συστήματος πρόωσης να φτάνει τους 245 ίππους. Φυσικά υπάρχει και μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 13,0 kWh, η οποία εξασφαλίζει καθαρά ηλεκτρική κίνηση για έως και 60 χιλιόμετρα και φορτίζει σε 6,0 ώρες σε στάνταρ οικιακή παροχή και σε 3,5 με wall box.

Ίδια απόδοση, 245 ίππους, έχει και η βασική έκδοση του Cupra Leon με τον 2.0 TSI, που μαζί με την επόμενη των 300 ίππων είναι διαθέσιμες και για τους δύο τύπους αμαξώματος. Εδώ κινητήριοι τροχοί είναι οι εμπρός, ενώ η κορυφαία των 310 ίππων -το κιβώτιο είναι σε κάθε περίπτωση αυτόματο, διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις- που διατίθεται μόνο σε συνδυασμό με το Sportstourer, είναι τετρακίνητη.

Για την τελευταία η Seat ανακοινώνει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε λιγότερα από 5,0 δεύτερα καθώς και μια τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ