ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Κατακόρυφη πτώση 92% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα λόγω του κοροναϊού

Αυτοκίνητο: Κατακόρυφη πτώση 92% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα λόγω του κοροναϊού

H επιδημία του κοροναϊού έχει παραλύσει κυριολεκτικά τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Κίνας και φυσικά από την όλη κατάσταση η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας κάθε άλλο παρά αλώβητη έχει μείνει.

Η παραγωγή έχει περιοριστεί, καθώς πολλά από τα εργοστάσια, ειδικά στο Wuhan, έχουν κλείσει. Η Honda για παράδειγμα που έχει ένα εργοστάσιο στη συγκεκριμένη περιοχή ανακοίνωσε πως η επαναλειτουργία του έχει προγραμματιστεί για της 11η Μαρτίου χωρίς πάντως να αποκλείεται και παράταση, ενώ ανάλογο χρονοδιάγραμμα εξετάζει και η Nissan για τα δύο εργοστάσιά της στη συγκεκριμένη κινέζικη επαρχία.

Φυσικά η επαναλειτουργία των εργοστασίων εξαρτάται άμεσα και από το αν λειτουργούν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των προμηθευτών τους.

Ακόμα πιο προβληματική είναι η κατάσταση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία του CPCA, του συνδέσμου των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, σε ολόκληρη τη χώρα πουλήθηκαν από την 1η έως και την 16η Φεβρουαρίου μόλις 4.900 καινούργια αυτοκίνητα. Δηλαδή 92% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, όταν οι πωλήσεις ήταν της τάξης των 60.000 μονάδων.

Για ολόκληρο το Φεβρουάριο ο σύνδεσμος υπολογίζει πως η μείωση των πωλήσεων θα φτάσει το 70%, ενώ για το πρώτο δίμηνο του έτους το 40%. Φυσικά δεν προβλέπεται γρήγορη ανάκαμψη, ενώ οι πάντες, μεταξύ αυτών και οι ευρωπαίοι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται έντονα στην Κίνα -όμιλος Volkswagen, Mercedes, BMW, PSA- προβλέπουν πέρα από τη σημαντική μείωση της παραγωγής και σημαντική συρρίκνωση τόσο του τζίρου όσο και των κερδών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ