ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Citroen Ami είναι ηλεκτρικό, οδηγείται χωρίς δίπλωμα και κοστίζει μόλις 6.900 ευρώ

To Citroen Ami είναι ηλεκτρικό, οδηγείται χωρίς δίπλωμα και κοστίζει μόλις 6.900 ευρώ

To Citroen Ami είναι ηλεκτρικό, μικρό και ψηλό -το μήκος του είναι 2,45 μέτρα και το ύψος του 1,52, την ίδια στιγμή που το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 1,39 μέτρα- και προορίζεται για να κινείται μέσα στην πόλη ή να καλύπτει μικρές διαδρομές σε δευτερεύοντες δρόμους λίγο έξω από αυτήν.

Στην πράξη είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι, voiturette στα γαλλικά, από αυτά που είναι δημοφιλή στην Γαλλία μεταξύ των ηλικιωμένων και των εφήβων από 14 και πάνω (σε άλλες χώρες το όριο ηλικίας είναι τα 16 έτη). Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που δεν ξεπερνούν τα 45 χλμ./ ώρα μπορούν να οδηγηθούν χωρίς δίπλωμα και με χαμηλά ασφάλιστρα.

Το χαρακτηριστικό του Ami, αν το συγκρίνει κανείς με το ίδιας λογικής Renault Twizy, είναι η κλειστή και θερμαινόμενη καμπίνα, ενώ οι δύο επιβάτες του κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, όπως σε ένα κανονικό αυτοκίνητο. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: τα παράθυρά του ανοίγουν προς τα πάνω, όπως στο θρυλικό 2CV που ενσάρκωνε την ιδέα ενός απλοϊκού, πρακτικού και φτηνού βασικού μεταφορικού μέσου.

Φτηνό είναι και το Ami, μιας και κοστίζει 6.900 ευρώ, ενώ μπορεί να αποκτηθεί -στη Γαλλία, στην Ισπανία και το Βέλγιο για αρχή- με προκαταβολή 2.644 ευρώ, 46 μηνιαίες δόσεις των 19.99 ευρώ και μια τελική καταβολή.

Η χαμηλή του τιμή, ειδικά για ηλεκτρικό, οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η συμμετρική του κατασκευή, που σημαίνει πως τα στοιχεία του αμαξώματος που χρησιμοποιούνται στην αριστερή πλευρά του είναι ίδια με αυτά της δεξιάς. Αυτό είναι και ο λόγος που οι πόρτες ανοίγουν με αντίθετη φορά.

Ο δεύτερος είναι η μικρή και κατά συνέπεια φτηνή μπαταρία του. Είναι ιόντων λιθίου των 5,5 kWh, εξασφαλίζει αυτονομία 70 χιλιομέτρων που σύμφωνα με τους Γάλλους και όχι μόνο είναι επαρκής για τις ημερήσιες ενδο- αστικές μετακινήσεις και σε κοινή οικιακή πρίζα φορτίζει μέσα σε 3 ώρες μόνο. Αν παρόλα αυτά το συνδέσετε με Wallbox πρώτα θα φορτίσει το Ami και μετά το smartphone σας.

Άλλα χαρακτηριστικά του πολύ ενδιαφέροντος Citroen Ami είναι η διάμετρος στροφής του των μόλις 7,9 μέτρων που του εξασφαλίζει κορυφαία ευελιξία, καθώς και οι πολλές δυνατότητες εξατομίκευσής του. Τόσο εντός όσο και εκτός.

Θα έρθει το μικρό, ηλεκτρικό Citroen και στην Ελλάδα; Εκτός απροόπτου ναι, από του χρόνου και με κυρίως μέσω leasing και car sharing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ