ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Koenigsegg Gemera είναι με 1.700 ίππους το πιο γρήγορο οικογενειακό μοντέλο του κόσμου

To Koenigsegg Gemera είναι με 1.700 ίππους το πιο γρήγορο οικογενειακό μοντέλο του κόσμου

Αν στην Koenigsegg ακολουθούσαν την πεπατημένη, θα παρουσίαζαν ένα SUV. Ακριβώς όπως η Lamborghini παρουσίασε την Urus και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις της και όπως η Ferrari σκοπεύσει να κάνει στο (άμεσο) μέλλον.

Δεν την ακολουθούν όμως και έτσι προτίμησαν να εξελίξουν και να παρουσιάσουν ένα οικογενειακό hyper car για τέσσερις. Ή αν θέλετε ένα Mega GT, όπως το χαρακτήρισε ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της σουηδικής εταιρείας Christian von Koenigsegg.

Για να προκύψουν οι πίσω θέσεις -για να είμαστε απόλυτα ακριβείς η διάταξη των καθισμάτων είναι 2+2 πράγμα που στην πράξη σημαίνει πως δεν μιλάμε για λιμουζίνα- το μεταξόνιο έφτασε τα 3,0 μέτρα. Όσο για την πρόσβαση στο εσωτερικό υπάρχουν δύο πραγματικά τεράστιες πόρτες που καλύπτουν όλο το μήκος της καμπίνας και ανοίγουν προς τα πάνω.

Ο χώρος επιβατών αυτός καθαυτός είναι πολυτελής και high tech, με όλα τα κομφόρ που περιμένει κανείς να υπάρχουν σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Από την πλήρη διασύνδεση και την ασύρματη φόρτιση smartphones μέχρι τον κλιματισμό με τις τρεις ζώνες ρύθμισης και το high end ηχοσύστημα με τα 11 ηχεία, ενώ δεν λείπουν ούτε οι ποτηροθήκες. Οχτώ συνολικά, που είναι αριθμός ύποπτος για ρεκόρ στο συγκεκριμένο τομέα.

Πίσω από τους επιβάτες υπάρχει το υβριδικό σύστημα πρόωσης που έχει εξελίξει η ίδια η Koenigsegg και αποτελείται από ένα τρικύλινδρο σύνολο βενζίνης 2.000 κυβικών με τεχνολογία Freevalve και δύο turbο -η επωνυμία του είναι TFG, δηλαδή Tiny Friendly Giant, σε ελεύθερη απόδοση μικρός φιλικός γίγαντας- έναν ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένο στο στρόφαλό του και δύο ηλεκτρικά μοτέρ στον πίσω άξονα. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τα 1,27 MW, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1.700 ίππους και σε 3.500 σ.α.λ. Ενδιαφέρον είναι πως ο TFG εκτός από σούπερ αμόλυβδη μπορεί να καταναλώσει αιθανόλη Gen 2.0, μεθανόλη, καθώς και καύσιμο Ε85.

Φυσικά υπάρχει και μπαταρία 800 V που εξασφαλίζει ηλεκτρική κίνηση για 50 χιλιόμετρα με ταχύτητα, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι και 300 χλμ./ ώρα.

Για χάρη της ευελιξίας αλλά και της σταθερότητες στις πολύ μεγάλες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει το Koenigsegg Gemera υπάρχει τετραδιεύθυνση, ενώ χάρη στην εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος το βάρος έχει περιοριστεί κάτω από τα 1.000 κιλά.

Έτσι προκύπτει και μια εντυπωσιακή τιμή της τάξης των 1,9 δευτερολέπτων για το 0-100 χλμ./ ώρα, που εξασφαλίζει στο σουηδικό hyper car τον τίτλο του πιο γρήγορου οικογενειακού μοντέλου. Στον κόσμο.

Η Koenigsegg έχει προγραμματίσει την παραγωγή 350 Gemera, καθένα από τα οποία θα κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Προ φόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ