ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν φανατικά SUV και ειδικά τα πιο μικρά

Αυτοκίνητο: Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν φανατικά SUV και ειδικά τα πιο μικρά

H δημοτικότητα των SUV, παρόλο που διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν παρουσιάζει καμία κάμψη. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπει κανείς και στους δρόμους, μιας και κυκλοφορούν όλο και περισσότερα και γίνονται και πιο εύκολα αντιληπτά χάρη στο μεγαλύτερο ύψος τους σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα.

Η αίσθηση που έχει κανείς παρατηρώντας τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν δίπλα του επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Έτσι λοιπόν στις ευρωπαϊκές αγορές και από το σύνολο των 15,4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν σε αυτές το 2019 (αύξηση της τάξης του 1,4% σε σχέση με το 2018) το 37%, δηλαδή τα 5,7 εκατομμύρια ήταν SUV! Μάλιστα οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 13% ή κατά 650.000 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπου το μερίδιό τους ήταν 33%.

Από όλα τα SUV αυτά που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 20%, φτάνοντας συνολικά τα 1,92 εκατομμύρια μονάδες ήταν τα μικρό SUV ή αν προτιμάτε τα B SUV. Τα οποία είναι σαφώς πιο προσιτά από τα μεγαλύτερα, ενώ ηπροσφορά τους αυξάνεται συνεχώς με την παρουσίαση όλο και περισσότερων μοντέλων στη συγκεκριμένη κλάση. Βασιλιάς της οποίας είναι το Renault Captur, το οποίο είναι συνολικά το πιο δημοφιλές SUV ανεξαρτήτως κατηγορίας, ξεπερνώντας τόσο το VW Tiguan όσο και το μέχρι πρότινος κυρίαρχο Nissan Qashqai που βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Στον αντίποδα της αύξησης της δημοτικότητας των SUV η σχεδόν εξαφάνιση των πολυμορφικών, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση των πωλήσεων των υπερ- μίνι. Η οποία σε έναν βαθμό πρέπει να αποδοθεί στην αλλαγή γενιάς πολλών σημαντικών μοντέλων της κατηγορίας (Peugeot 208, Renault Clio, Opel Corsa).

Η γενιά άλλαξε και στο VW Golf, έχει περάσει αισίως στην 8η, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε διόλου στο να είναι και για το 2019 το πιο επιτυχημένο συνολικά μοντέλο στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ