ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κορωνοϊός: Πώς θα προστατεύσετε καλύτερα το αυτοκίνητό σας όσο μένει ακίνητο

Κορωνοϊός: Πώς θα προστατεύσετε καλύτερα το αυτοκίνητό σας όσο μένει ακίνητο

Ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει σαν αποτέλεσμα τα αυτοκίνητά μας να μείνουν για πολλές μέρες ακίνητα. Και μιας και η ακινησία προκαλεί φθορές με μερικές απλές κινήσεις θα γλιτώσετε φασαρίες και έξοδα ενώ θα το έχετε ανά πάσα στιγμή «ετοιμοπόλεμο». Έτσι λοιπόν:

  • Αν δεν είναι εύκολο να το πλύνετε -ναι, η βρωμιά χαλά τη βαφή- καθαρίστε το όσο καλύτερα μπορείτε και κυρίως αφαιρέστε σκληρές βρωμιές, όπως περιττώματα πουλιών που αποτελούν το χειρότερο εχθρό του χρώματος, αφού φθείρουν το βερνίκι και αφήνουν θαμπές κηλίδες. Από κει και πέρα καλά είναι το αυτοκίνητο να πλένεται μια φορά το μήνα.
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα παρκάρετέ το σε ένα κλειστό γκαράζ χωρίς υγρασία, προκειμένου να μην είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή επιλέξτε ένα σχετικά σκιερό σημείο. Ιδανικό θα ήταν να το καλύψετε και με μια καλή αδιάβροχη κουκούλα με εσωτερική επένδυση την οποία θα πρέπει να δέσετε καλά για να μην την πάρει ο δυνατός αέρας.
  • Κλείστε τους αεραγωγούς του συστήματος θέρμανσης- ψύξης για να απομονώσετε την καμπίνα από μικροοργανισμούς και σκόνη.
  • Γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου περίπου στα ¾ ώστε όταν το χρειαστείτε να μην πρέπει να ψάχνετε και για πρατήριο.
  • Το αυτοκίνητο πρέπει ανά 1 με 2 εβδομάδες να το βάζετε μπροστά και να το αφήνετε να δουλεύει για 5 έως 7 λεπτά -αν είναι σε κλειστό πάρκινγκ προσέξτε να υπάρχει εξαερισμός. Ακόμα καλύτερα είναι αν μπορείτε να το κινήσετε και να λειτουργήσει και ο κινητήρας και όλα τα περιφερειακά συστήματα. Άλλωστε τα διάφορα υγρά, όπως λιπαντικά, υγρά φρένων και υδραυλικού τιμονιού, αντιψυκτικό, βαλβολίνες κιβωτίου κ.ο.κ. με τον καιρό οξειδώνονται και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
  • Κάθε φορά που βάζετε σε λειτουργία το αυτοκίνητο, αφήστε να δουλέψει για μερικά λεπτά ο κλιματισμός και το καλοριφέρ προκειμένου να λιπανθούν τα ελαστικά σωληνάκια και να μην ξεραθούν.
  • Επειδή τα λάστιχα χάνουν σιγά σιγά μικρή ποσότητα αέρα, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι για καιρό ακινητοποιημένο, φουσκώστε τα περισσότερο από το κανονικό. Προπάντων μην τα αφήσετε με λίγο αέρα γιατί θα αρχίσουν να φθείρονται τα λινά στα πλαϊνά, ενώ παράλληλα θα «κάτσουν» στο σημείο που πατάνε στο δρόμο και θα «τετραγωνίσουν» με αποτέλεσμα να κάνουν έντονο θόρυβο κατά την κύλιση. Και για αυτό είναι καλό να γίνονται κάποια χιλιόμετρα γιατί διαφορετικά θα ξεραθούν γρήγορα, ακόμα και αν είναι καινούργια.
  • Μην ξεχάσετε να πάρετε οτιδήποτε χρήσιμο ή πολύτιμης αξίας αντικείμενο βρίσκεται στο εσωτερικό έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο θραύσης των κρυστάλλων και της κλοπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ