ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όλοι SUV: Το νέο τζιπ της Seat λέγεται Ateca και είναι το πρώτο χιλιάρι της κατηγορίας

Όλοι SUV: Το νέο τζιπ της Seat λέγεται Ateca και είναι το πρώτο χιλιάρι της κατηγορίας

Τα SUV αυξάνονται και πληθαίνουν, με όλους τους κατασκευαστές να θέλουν να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μόδα και τη δημοτικότητά τους. Μεταξύ αυτών και η Seat, η ισπανική εταιρεία του ομίλου VW, που μετά από αρκετές αναγγελίες, κάμποσα πρωτότυπα και κάποιες καθυστερήσεις εμφάνισε (επιτέλους) το δικό της τζιπ. Το οποίο θα δώσει το παρόν στην έκθεση της Γενεύης, όπου θα παρουσιαστεί και επίσημα, ενώ τελικά -και εδώ οι εναλλακτικές ήταν αρκετές- λέγεται Ateca.

Για το Ateca λοιπόν των 4,36 μέτρων οι σχεδιαστές των Ισπανών πόνταραν στα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της κατηγορίας, όπως είναι οι καθαρές και απλές γραμμές, μαζί βέβαια με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Παράλληλα ενσωμάτωσαν και τα αισθητικά γνωρίσματα της μάρκας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η τραπεζοειδής μάσκα και τα τριγωνικά φώτα, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η διαμόρφωση της πίσω κολώνας.

Η βάση του πρώτου SUV στη γκάμα της Seat είναι το μεταβλητό πλαίσιο MQB του ομίλου VW, που πέρα από το συγκριτικά χαμηλό βάρος εξασφαλίζει και τους άνετους χώρους στο εσωτερικό. Ενδεικτικό για αυτό το μέγεθος του πορτμπαγκάζ, η ελάχιστη τιμή του οποίου είναι τα 485 λίτρα και αντιστοιχεί στις τετρακίνητες εκδόσεις. Στις προσθιοκίνητες η χωρητικότητα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, φτάνοντας τα 510 λίτρα. Όσο για το σχεδιασμό του εσωτερικού η εικόνα είναι σύγχρονη αλλά και γνώριμη, καθώς προέρχεται, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από το Leon.

SEAT ATECA 5

Ενδιαφέρουσα εμφράνιση και κυρίως βασικός κινητήρας 1.000 κυβικών για το Ateca, το τζιπ της Seat. Πηγή: Seat

Αυτό σημαίνει πως και ο εξοπλισμός θα μπορεί να περιλάβει όλα τα διαθέσιμα συστήματα ασφάλειας, διασύνδεσης και διευκόλυνσης. Χαρακτηριστικό είναι πως για την ενσωμάτωση των smartphones υπάρχει τόσο το MirrorLink όσο και τα Apple CarPLay και Android Auto.

Σημαντικό στοιχείο που αναμφίβολα δίνει πόντους στο Ateca, είναι το γεγονός πως είναι το πρώτο μικρό- μεσαίο SUV που έχει βασικό κινητήρα βενζίνης μόλις 1.000 κυβικών. Πρόκειται για τον τρικύλινδρο 1.0 TSI που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε πολλά μοντέλα του ομίλου, από το VW Golf μέχρι το Audi A1 και το Seat Ibiza και για την περίσταση αποδίδει 115 ίππους, που καταλήγουν αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς.

Ίδια, 115 ίπποι δηλαδή, είναι και η απόδοση του βασικού πετρελαιοκινητήρα της γκάμας, του 1.6 TDI, ενώ οι πιο ισχυροί είναι οι δύο εκδόσεις του 2.0 TDI με 150 και 190 ίππους. Το κορυφαίο σύνολο βενζίνης είναι ο 1.4 TSI των 150 ίππων, που όπως και οι 2 diesel των 2.000 κυβικών μπορει να συνδυαστεί τόσο με τετρακίνηση όσο και με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη -με 6 σχέσεις για τον TSI, με 7 για τους TDI.

Οι πωλήσεις του νέου Seat Ateca, που θα κατασκευάζεται στην Τσεχία παράλληλα με το νέο μεγάλο SUV της Skoda που θα είναι επίσης στη Γενεύη, θα ξεκινήσουν προς το καλοκαίρι, ενώ φυσικά αναμένονται και οι τιμές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ