ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η πανδημία του κορωνοϊού θα δώσει πιθανότατα επιπλέον ώθηση στα αυτόνομα οχήματα

Αυτοκίνητο: Η πανδημία του κορωνοϊού θα δώσει πιθανότατα επιπλέον ώθηση στα αυτόνομα οχήματα

Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί απέναντι στα αυτόνομα οχήματα, για να μην πούμε φοβισμένοι. Κάτι όμως που είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο, μιας και η «μηχανή», έστω και αν είναι ένας ισχυρός υπολογιστής σε συνδυασμό με high tech συστήματα υπολογισμού θέσης και διαδρομής, αναλαμβάνει όσα κάνει ο άνθρωπος που βρίσκεται στη θέση του οδηγού με αποτέλεσμα και για την αρχή να υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτή η προσέγγιση θα αλλάξει στο μέλλον και ένας από τους λόγους θα είναι και η πανδημία του κορωνοϊού. Τόσο για τα αυτόνομα αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης όπως είναι τα ταξί, που το ζητούμενο σε μια περίοδο σαν και αυτή που ζούμε είναι η αποφυγή συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους, όσο κυρίως για τα αυτόνομα οχήματα παράδοσης εμπορευμάτων ή φαγητών. Τα οποία τα έχει κανείς παραγγείλει online και αποφεύγει καταρχήν την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα όπου υπάρχουν βέβαια και άλλοι άνθρωποι.

Εδώ το πλεονέκτημα, όπως άλλωστε προβάλλεται ήδη από πολλά διαδικτυακά καταστήματα, είναι η ανέπαφη παράδοση. Η οποία με τα αυτόνομα οχήματα παράδοσης, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, εξασφαλίζεται πλήρως: ο υπάλληλος του καταστήματος τοποθετεί τα είδη στο όχημα στο κατάστημα και ο πελάτης τα παραλαμβάνει στο σπίτι του με τη βοήθεια ενός κωδικού που του έχει αποσταλεί με SMS ή e-mail και ανοίγει τον αντίστοιχο χώρο που έχουν τοποθετηθεί.

Βέβαια προκειμένου όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα -πιλοτικές δοκιμές ευρείας μάλιστα κλίμακας όπως αυτή της καλιφορνέζικης start up Nuro που συνεργάζεται με τα καταστήματα Kroger της συγκεκριμένης πολιτείας έχουν ήδη αρχίσει- χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος. Πολλαπλάσιος από τα διάστημα που αναμένεται με βάση τα τρέχοντα δεδομένα να κρατήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όμως όπως και σε άλλους τομείς έτσι και σε αυτόν οι πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις που ζούμε θα επηρεάσουν το μέλλον. Που αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα προβλέπεται δυστυχώς πιο μοναχικό…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ