ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Jesko Absolut θα ξεπερνά τα 500 χλμ/ώρα και θα είναι διαχρονικά το πιο γρήγορο Koenigsegg

To Jesko Absolut θα ξεπερνά τα 500 χλμ/ώρα και θα είναι διαχρονικά το πιο γρήγορο Koenigsegg

To Jesko, το hypercar της Koenigsegg έχει τελική ταχύτητα που φτάνει τα 482 χλμ./ ώρα. Καθώς, όμως, το νέο ορόσημο για το ρεκόρ ταχύτητας μοντέλων παραγωγής είναι πλέον τα 500 χλμ./ ώρα η σουηδική εταιρεία παρουσίασε μια ειδική έκδοση που θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτό το όριο. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται στο μέλλον να έχει στη γκάμα της άλλο αυτοκίνητο που θα είναι ακόμα πιο γρήγορο.

Η ειδική αυτή έκδοση ονομάζεται Jesko Absolut και σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς είναι λιγότερο επιθετική σε σχέση με τη στάνταρ. Κι αυτό γιατί -για λόγους αεροδυναμικής- λείπει τόσο η εισαγωγή αέρα από το εμπρός καπό όσο κυρίως η μεγάλη πίσω αεροτομή, η οποία έχει αντικατασταθεί από δύο πτερύγια που είναι εμπνευσμένα από το μαχητική τζετ F-15 Eagle και σύμφωνα με την Koenigsegg είναι αποτελεσματικά, μιας και το μέγιστο κάθετο φορτίου που παράγεται φτάνει τα 1.400 κιλά.

Από κει και πέρα διαφορετικές και με καλύτερες αεροδυναμικές ιδιότητες είναι και οι πίσω ζάντες των 21 ιντσών -ο συνολικός αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας είναι 0,2678, τιμή εξαιρετική για hypecar- ενώ και η εμπρός ανάρτηση είναι χαμηλωμένη.

Ο κινητήρας που θα κινεί το Koenigsegg Jesko Absolut με 500 τουλάχιστον χλμ./ ώρα είναι ο υπερ- τροφοδοτούμενος V8 των 5.000 κυβικών της μάρκας ο οποίος όταν καταναλώνει καύσιμο E85 αποδίδει 1.600 ίππους και 1.500 Nm. Με τη στάνταρ αμόλυβδη των 95 οκτανίων η απόδοσή του περιορίζεται στους 1.280 ίππους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ