ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια είναι τα αυτοκίνητα που αγόρασαν περισσότερο οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία;

Ποια είναι τα αυτοκίνητα που αγόρασαν περισσότερο οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία;

Η πανδημία του κορωνοϊού πιέζει ιδιαίτερα και την οικονομία όλων ανεξαιρέτως των χωρών, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει φυσικά για την επόμενη μέρα και πως αυτή θα διαμορφωθεί.

Η χώρα μας έχει την ιδιομορφία πως έχει πίσω της μια σχεδόν 10ετή κρίση και εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε, σε ότι αφορά το αυτοκίνητο, πως διαμορφώθηκαν οι προτιμήσεις των Ελλήνων αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. Ποιας κατηγορίας ήταν τα αυτοκίνητα που αγόρασαν οι πιο πολλοί και ποιό είναι το top ten των πιο δημοφιλών μοντέλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) το πιο δημοφιλές μοντέλο στη χώρα μας τη δεκαετία από το 2010 έως και το 2019 ήταν το Toyota Yaris, το οποίο προτιμήθηκε από συνολικά 50.733 αγοραστές.

Στη δεύτερη θέση και με αρκετή διαφορά (40.168 μονάδες) βρέθηκε το Opel Corsa, ενώ ακολουθεί το Polo της VW με 32.010 μονάδες. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ένα μίνι, το Panda της Fiat, με 26.879 πωλήσεις, ενώ ακολουθούν τα Ford Fiesta και Nissan Micra με 23.107 και 22.315 μονάδες αντίστοιχα.

Στην 7η θέση ένα άλλο Nissan, το ευρωπαϊκό best seller της μάρκας, το Qashqai με 21.987 πωλήσεις, ενώ την πρώτη δεκάδα κλείνουν τα Citroen C3 (21.624 μονάδες), Opel Astra (20.787) και Hyundai i20 (19.518).

Από τα μοντέλα αυτά είναι εμφανής η στροφή της αγοράς στα πιο μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα, μιας και από τα 10 best sellers τα 7 ανήκουν στην κατηγορία των υπερ- μίνι που στα χρόνια της κρίσης κλήθηκαν να παίξουν και το ρόλο του οικογενειακού αυτοκινήτου, ένα (Fiat Panda) ανήκει στην πιο μικρή κλάση, αυτή των μίνι, ένα (Opel Panda) στη μικρή- μεσαία, ενώ υπάρχει και ένα SUV.

Το Qashqai, που ήταν και ο πρώτος εκπρόσωπος των μικρών- μεσαίων SUV και αποδεικνύει την αύξηση της δημοτικότητας των συγκεκριμένων μοντέλων. Που είμαστε βέβαιοι πως στο top ten της επόμενης δεκαετίας θα έχουν επικρατήσει κατά κράτος, ειδικά από τη στιγμή που πλέον ξεκινούν ουσιαστικά από την κατηγορία B -με πολλές επιλογές- οπότε είναι και οικονομικά πιο προσιτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ