ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H BMW κατοχύρωσε πατέντα για τιμόνι που θα μπορεί να μεταβάλλει το σχήμα του

H BMW κατοχύρωσε πατέντα για τιμόνι που θα μπορεί να μεταβάλλει το σχήμα του

Μέχρι στιγμής και για όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχουν τα αυτοκίνητα το τιμόνι, με το κλασικό του σχήμα και τις διάφορες παραλλαγές του από πλευράς μεγέθους, υλικού και τελευταία και με επίπεδο κάτω μέρος, είναι αναπόσπαστο στοιχείο του εσωτερικού.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορα νέα κόνσεπτ, όπως π.χ. τύπου joystick ή αεροπορικού χειριστηρίου, ειδικά σε συνδυασμό και με την αυτόνομη οδήγηση, όμως οι ειδικοί αναφέρουν πως ένα τιμόνι και πεντάλ θα πρέπει πάντα να υπάρχουν. Για λόγους ασφάλειας, καθώς έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης του οδηγού σε περιπτώσεις ανάγκης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το τιμόνι θα πρέπει να είναι πάντα στρογγυλό. Θα μπορούσε να είναι πιο οβάλ ή πιο ορθογώνιο, θυμίζοντας και αυτά των μονοθεσίων της Φόρμουλα 1 ή ακόμα και να έχει μεταβλητό σχήμα. Σαν και αυτό που κατέθεσε σε γραφείο ευρεσιτεχνιών η BMW προκειμένου να κατοχυρώσει και την αντίστοιχη πατέντα.

Το τιμόνι μεταβλητής γεωμετρίας της γερμανικής εταιρείας έχει στη λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης τη δυνατότητα να μεταλλάσεται προκειμένου να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Προκειμένου ο οδηγός να αισθάνεται πιο άνετα και να μπορεί να ασχοληθεί π.χ. χωρίς περιορισμό με το smartphone του κρατώντας το ακριβώς μπροστά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ