ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Η9 είναι το νέο μεγάλο μοντέλο της Hongqi, που κατασκευάζει και την κινεζική προεδρική λιμουζίνα

Το Η9 είναι το νέο μεγάλο μοντέλο της Hongqi, που κατασκευάζει και την κινεζική προεδρική λιμουζίνα

H Hongqi είναι η αρχαιότερη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία και αυτή που, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει και την προεδρική λιμουζίνα της χώρας. Τώρα προχωρά σε μια ανανέωση της γκάμας της και για το σκοπό αυτό προσέλαβε και τον Giles Taylor, πρώην αρχισχεδιαστή της Rolls Royce, ο οποίος -πάντως- δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με το νέο μοντέλο, το H9, που εκφράζει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας.

Το Hongqi H9 κάθε άλλο παρά μικρό είναι, μιας και το μήκος του φτάνει τα 5,20 μέτρα -είναι ανάλογο δηλαδή με τα ευρωπαϊκή μοντέλα πολυτελείας, όπως είναι για παράδειγμα η S-Class της Mercedes, η σειρά 7 της BMW και το A8 της Audi. Στην Κίνα όμως, όπου το μέγεθος μετρά λίγο παραπάνω, θα ανταγωνίζεται άμεσα τις επιμηκυμένες εκδόσεις της E-Class, της 5άρας και του A6 αντίστοιχα.

Για το σκοπό αυτό έχει μια επιβλητική εμφάνιση, με επιρροές από διάφορους άλλους κατασκευαστές πολυτελείας. Η μάσκα θα μπορούσε να πει κανείς πως παραπέμπει στη Rolls Royce, η διχρωμία του αμαξώματος στα μοντέλα με το σήμα της Maybach, ενώ από πίσω υπάρχουν κάποιες αναφορές και στη Cadillac. Γενικά η όλη εικόνα είναι σύγχρονη, με έντονη χρήση χρωμίου, LED φώτα, αναδιπλούμενες χειρολαβές και ζάντες 20 ιντσών που ταιριάζουν με το όλο μέγεθος της λιμουζίνας.

Αρκετό χρώμιο υπάρχει και στο προαιρετικά τετραθέσιο εσωτερικό, σε συνδυασμό με μπόλικο δέρμα και ξύλο, ενώ δεν απουσιάζουν οι μεγάλες οθόνες για τον πίνακα οργάνων και το σύστημα infotainment.

H γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει έναν τετρακύλινδρο turbo 2.000 κυβικών με 255 ίππους και έναν V6 3.000 κυβικών με μηχανικό υπερσυμπιεστή και 275 ίππους, που συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτια. Οι επιδόσεις που εξασφαλίζουν -με τον 3.0 το 0-100 χλμ./ ώρα ολοκληρώνεται σε λίγο λιγότερα από 8,0 δεύτερα- δεν εντυπωσιάζουν, ενώ στα άξια λόγου και αναφοράς είναι η πνευματική ανάρτηση και το σύστημα ημι- αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2,5 σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία και με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ