ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το ρομπότ της Yamaha ήρθε για να σε ξεπεράσει

Το ρομπότ της Yamaha ήρθε για να σε ξεπεράσει

"Γεννήθηκα για να σε ξεπεράσω!" Με αυτή τη δήλωση το ρομπότ που έκανε πρεμιέρα στο Tokyo Motor Show συστήνεται στο κοινό σε ένα σποτ που είναι εξωφρενικά εντυπωσιακό και για κάποιους ανατριχιαστικά υπέροχο.

Ήρθε για να σε ξεπεράσει το Motobot Ver1, το ρομπότ της Yamaha που οδηγεί μοτοσυκλέτα και φέρνει στη μνήμη σκηνές κινηματογραφικές από το Robocop που αναγεννήθηκε από το μέταλλο του πέρσι στις σκοτεινές αίθουσες.

Καβαλώντας την R1 το Motobot μπλέκει την αφήγηση στο σποτ με τίτλο To The Doctor με εικόνες ενός πιτσιρικά, γιατί τέτοιο είναι. Ένα project εν εξελίξει, ένα μηχανικό κατασκεύασμα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα χωρίς να ανοίγει την ατζέντα του. Σκοπεύει η Yamaha να γεμίσει τους αυτοκινητόδρομους με περιπολίες μηχανιών οργάνων της τάξης; Θέλει κάτι περισσότερο;

Η DARPA ήδη έχει δημιουργήσει ειδήσεις με τα αυτόνομα ρομποτικά της οχήματα και ψιθύρους για την εξέλιξη της ρομποτικής. Η Υamaha επιδεικνύει το Motobot της επάνω σε μια αεικίνητη σέλα. “Είναι ένα αυτόνομο μηχανικό ανθρωποειδές” αναφέρει η εταιρία. “To Tμήμα Ρομποτικής & Design θέλει να δώσει τη δυνατότητα στο Motobot να τρέχει σε αγωνιστικές διαδρομές μα ταχύτητα που ξεπερνάει τα 200 χλμ/ώρα” συμπληρώνει. “Eίναι μια διαδικασία που απαιτεί συνδυασμό κινητικής και φυσικής με εξαιρετική ακρίβεια. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση από τη μηχανική εξέλιξη για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ασφαλείας” λέει καθησυχαστικά.

Το Μotobot δεν μοιάζει εκφοβιστικό. Καθώς όμως τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκορπίζουν θάνατο και οι μηχανικοί πολεμιστές με τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μια υπόθεση για το μέλλον αλλά μια πραγματικότητα που επιδοκιμάζει και επιδοτεί η οπλοβιομηχανία για μια high tech κούρσα εξοπλισμών οι σκέψεις φλερτάρουν με την ανησυχία.

Μόλις στα τέλη Ιουλίου 2015 περισσότεροι από 1.000 ειδικοί στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και διάσημοι ρήτορες, από τον Στίβεν Χόκινγκ στον Ελον Μασκ και τον φιλόσοφο Νόαμ Τσόμσκι, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία καλούν στην απαγόρευση των “αυτόνομων επιθετικών όπλων” προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας μηχανής με νόηση και πρωτοβουλία.

Το Μotobot γεννήθηκε να μας ξεπεράσει. “Βελτιώνω τις ικανότητες μου καθημερινά. Ίσως αν μάθω τα πάντα για εσάς, να μπορέσω να σας φτάσω” συμπληρώνει. Μας έχει ήδη αφήσει πίσω όσο διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ