ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Tesla φέρνει την επανάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με φτηνές μπαταρίες μεγάλης διάρκειας ζωής;

H Tesla φέρνει την επανάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με φτηνές μπαταρίες μεγάλης διάρκειας ζωής;

H Tesla είναι δεδομένο πως έχει προβάδισμα σε αρκετούς τομείς, όπως στην αυτονομία των ηλεκτρικών της μοντέλων αλλά και την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησής της και φυσικά αυτήν την προπορεία θέλει να τη διευρύνει.

Το επόμενο ραντεβού της για αυτό το σκοπό έχει δοθεί στα τέλη Μαϊου και όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ισχυρός άντρας της εταιρείας Elon Musk θα είναι για μια από τις πλέον σημαντικές ημέρες στην ιστορία της μάρκας. Πρόκειται για τη λεγόμενη Battery Day, που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στην οποία θα παρουσιαστεί μια νέα γενιά μπαταριών. Η οποία ναι μεν θα κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία αλλά έχει εξελιχθεί και από αυτήν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι κύκλοι φόρτισης της συγκεκριμένης μπαταρίας θα είναι τόσο πολλοί ώστε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μπορεί να καλύψει 1.600.000 χιλιόμετρα χωρίς πρόβλημα. Το πιο σημαντικό όμως είναι η τιμή της.

Σήμερα η τιμή στόχος για την kWh είναι τα 100 δολάρια. H Tesla αυτήν την πλευρά της θέλει να μειώσει αυτό το στόχο στα 70 με 80 δολάρια, κάτι που σημαίνει πιο φτηνές μπαταρίες, άρα και πιο φτηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μιας και το κόστος του καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από τη συστοιχία των συσσωρευτών. Έτσι θα απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό, κάτι που σε συνδυασμό με την επέκταση των υποδομών θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επικράτηση της ηλεκτροκίνησης. Ειδικά από τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ήδη σημαντικά πιο χαμηλό από αυτό ενός συμβατικού με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

TESLA ROADRUNNER

Η διάρκεια ζωής αναμένεται να είναι το ένα σημείο υπεροχής των νέων μπαταριών της Tesla, ενώ το άλλο, το ακόμα πιο σημαντικό, η συγκριτικά χαμηλή τιμή τους. Πηγή: Tesla

Προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη νέα γενιά μπαταριών της η Tesla έχει εξαγοράσει από πέρυσι την εξειδικευμένη εταιρεία Maxwell Technologies, συνεργάζεται στενά με ένα καναδικό εργαστήριο που διευθύνει ο θεωρούμενος γκουρού των μπαταριών Jeff Dahn, αποστασιοποιείται από την Panasonic που μέχρι τώρα είναι από τους βασικούς συνεργάτες της και έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την CATL (Contemporary Amperex Technology Co Ltd). Πρόκειται για μια τεράστια κινέζικη εταιρεία κατασκευής μπαταριών, που στο μέλλον θα έχει εργοστάσια και έχει στη διάθεσή της τεχνολογία κελίων με εξελιγμένες χημικές ιδιότητες. Το τελευταίο μάλιστα επιτυγχάνεται χωρίς τη χρήση κοβαλτίου, γεγονός που πέρα από τη μείωση του κόστους κατασκευής που προαναφέραμε καθησυχάζει και όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ