ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Οι νέες προδιαγραφές των crash tests του EuroNCAP θα κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή

Αυτοκίνητο: Οι νέες προδιαγραφές των crash tests του EuroNCAP θα κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή

Τα καινούργια μοντέλα εξοπλίζονται με όλο και περισσότερα συστήματα υποβοήθησης αλλά και με βελτιωμένες δομές πλαισίων που τα καθιστούν ολοένα και πιο ασφαλή. Την ίδια εξέλιξη, σε ότι αφορά τις προδιαγραφές των δοκιμών πρόσκρουσης που διενεργεί, των γνωστών crash tests, ακολουθεί και ο EuroNCAP. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας που παρέχουν τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων στους επιβάτες τους και έχει σαν ανώτατη διάκριση τα 5 αστέρια.

Τα οποία, προκειμένου να υπάρχει και διαρκής εξέλιξη, δεν πρέπει να απονέμονται με ευκολία, κάτι που εξασφαλίζεται με τη συνεχή αναθεώρηση των προδιαγραφών.

Στην τελευταία αναθεώρηση λοιπόν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (EuroNCAP) ανακοίνωσε την αντικατάσταση της μετωπικής δοκιμής πρόσκρουσης που εκτελείται εδώ και 23 χρόνια από μια καινούργια. Την MPDB (Mobile Progressive Deformable Barrier), κατά την οποία το αυτοκίνητο συγκρούεται με ταχύτητα 50 χλμ./ ώρα με ένα επίσης κινούμενο εμπόδιο (μέχρι τώρα το εμπόδιο ήταν σταθερό) που προσομοιάζει ένα άλλο αυτοκίνητο και κινείται με ίδια ταχύτητα και αντίθετη φορά.

Η επικάλυψη της σύγκρουσης αυτοκινήτου και εμποδίου είναι τουλάχιστον 50% και με τη δοκιμασία αυτή προσομοιώνεται μια μετωπική με αυτοκίνητο που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Τις αλλαγές εδώ ολοκληρώνει η χρήση ενός νέου ανδρείκελου που λέγεται THOR και προσφέρει ακόμα πιο ακριβή δεδομένα, ενώ με μεγαλύτερη ακρίβεια θα υπολογίζεται πλέον και η αποτελεσματικότητα των αερόσακων.

Οι αλλαγές των πρωτοκόλλων του EuroNCAP περιλαμβάνουν πιο αυστηρές προδιαγραφές και μεγαλύτερη ένταση και για τις πλευρικές συγκρούσεις καθώς και δοκιμές των συστημάτων e-call, που σε περίπτωση ατυχήματος επικοινωνούν αυτόματα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ