ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο χαλκός θα είναι ένα από τα νέα υλικά που θα δούμε στα καινούργια αυτοκίνητα λόγω κορωνοϊού;

Ο χαλκός θα είναι ένα από τα νέα υλικά που θα δούμε στα καινούργια αυτοκίνητα λόγω κορωνοϊού;

Η πανδημία του κορωνοιού θα επηρεάσει τη σχεδίαση των καινούργιων μοντέλων που θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον. Την άποψη αυτή την οποία την είχαμε σημειώσει πριν κάποιες εβδομάδες την ενστερνίζονται όλο και πιο πολλοί σχεδιαστές. Μεταξύ αυτών και ο Karim Habib, ο οποίος πλέον είναι ο επικεφαλής του τμήματος design της Kia.

O γνωστός σχεδιαστής θεωρεί βέβαιο πως όλοι οι κατασκευαστές θα έχουν ως πρώτο μέλημα την απομάκρυνση των μικρο- οργανισμών και των ιών από το εσωτερικό των αυτοκινήτων τους. Παράλληλα, σε συνέντευξή του σε βρετανικό περιοδικό, ανέφερε πως έχουν γίνει συζητήσεις τόσο με ψυχολόγους όσο και με ανθρωπολόγους προκειμένου να καταλάβουν τι περιμένουν οι άνθρωποι και ποια θα είναι η ψυχοσύνθεσή τους στο μέλλον.

Ο ένας τρόπος είναι η απολύμανση του εσωτερικού είτε με χρήση θερμότητας και αύξησης της θερμοκρασίας είτε με υπεριώδη ακτινοβολία. Η άλλη είναι η διαφορετική διαμόρφωση των επιφανειών στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, καθώς και η χρήση νέων υλικών, στην επιφάνεια των οποίων δεν συγκεντρώνεται φορτίο του ιού. Ένα τέτοιο υλικό είναι και ο χαλκός, οπότε δεν θα ήταν καθόλου περίεργο αν στο (άμεσο) μέλλον αρχίσει να χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο στη θέση είτε του ξύλου είτε του αλουμινίου.

Ο Habib ανάφερε, επίσης, πως η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει και τον τρόπο που θα ζούμε στο μέλλον. Αυτό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σημαίνει πως ενδεχόμενα θα πρέπει να αναστείλουν ή να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους για την κοινή χρήση αυτοκινήτων (shared mobility), που είναι ένας από τους πυλώνες της μελλοντικής τους ανάπτυξης. Λόγω βέβαια της κοινωνικής αποστασιοποίησης…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ