ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σε μια σύγκρουση οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι τεράστιες

Σε μια σύγκρουση οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι τεράστιες

Πόσο διαρκεί μια σύγκρουση ενός αυτοκινήτου, είτε με κάποιο σταθερό εμπόδιο είτε με κάποιο άλλο όχημα; Μόλις λίγα δευτερόλεπτα στα οποία αναπτύσσονται τεράστιες δυνάμεις, ενώ η αλληλουχία των συμβάντων είναι τόσο γρήγορη και συνεχής που οι εμπλεκόμενοι δεν προλαβαίνουν να συνειδητοποιήσουν τι και πως τους συνέβει.

Μια εικόνα για το τι συμβαίνει σε αυτά τα κρίσιμα δεύτερα μιας σύγκρουσης ή μιας πρόσκρουσης μπορούμε να πάρουμε από βίντεο σαν και αυτό που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Και στο οποίο είναι εμφανές πόσο μεγάλες είναι οι καταπονήσεις που δέχονται τα σώματα των επιβατών και πως εξαιτίας της αδράνειας ότι υπάρχει ελεύθερο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μετατρέπεται σε μια πιθανή πηγή κινδύνων. Ακόμα και ένα μήλο...

Αυτό που πρέπει όμως να προσέξει κανείς στο συγκεκριμένο βίντεο είναι ότι τόσο ο οδηγός όσο και η συνοδηγός είναι δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας τους, που συγκρατούν τα σώματά τους και επιτρέπουν στους αερόσακους που αναπτύσσονται να παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία.

Αν οι επιβαίνοντες δεν τις είχαν χρησιμοποιήσει τα σώματά τους θα εκσφενδονίζονταν καταρχήν προς τα εμπρός και στη συνέχεια θα κινούνταν με τρόπο ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα και να ακυρώνεται ουσιαστικά η προστατευτική δράση των αερόσακων, οι οποίοι μάλιστα μπορούν να προκαλέσουν και ζημιά και να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος τραυματισμών.

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας, ακόμα και στις πιο μικρές διαδρομές, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας που μπορούν να παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα με βάση τόσο το σχεδιασμό τους όσο και τα επιπλέον συστήματα που διαθέτουν για το σκοπό αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της ηχητικής υπενθύμισης της χρήσης τους που πλέον διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μοντέλα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ