ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η καινούργια Mercedes GLA είναι ήδη πρώτη στις προτιμήσεις

Η καινούργια Mercedes GLA είναι ήδη πρώτη στις προτιμήσεις

H GLA δεν χρειάζεται συστάσεις. Το εισαγωγικό μοντέλο της γκάμας των SUV της Mercedes κυριαρχεί εδώ και έξι χρόνια -παρουσιάστηκε το 2014- στην κατηγορία της στη χώρα μας.

Η δεύτερη γενιά της έχει ήδη κερδίσει όχι μόνο τους οπαδούς της αλλά και όλους όσους αναζητούν ένα αυτοκίνητο με αυτά τα χαρακτηριστικά και η πορεία της αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και την εξαιρετικά επιτυχημένη της προκατόχου της.

Πιο δυναμική, πιο άνετη, πιο SUV

Το έργο των σχεδιαστών και των μηχανικών της Mercedes που είχαν επιφορτιστεί με την εξέλιξη της νέας GLA δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όπως δεν είναι εύκολο κάθε φορά που πρέπει να αντικατασταθεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο.

Έδωσαν όμως το καλύτερο τους εαυτό και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα. Και αυτό γιατί δεν δίστασαν να εξελίξουν την αρχική φόρμα, να δημιουργήσουν έναν ακόμα πιο έντονο SUV χαρακτήρα και ταυτόχρονα να μην επηρεαστεί διόλου η δυναμική και σπορτίφ πλευρά της GLA.

Η οποία ψήλωσε αισθητά (+10 εκατοστά), απέκτησε μεγαλύτερο πλάτος (+30 χιλιοστά) και ελαφρώς μικρότερο μήκος (-15 χιλιοστά). Οι νέες της αναλογίες αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο οπτικά την ικανότητά της να δείχνει απόλυτα εναρμονισμένη και ικανή τόσο σε κάποια εξόρμηση πέρα από την άσφαλτο, όσο και σε γρήγορα και άνετα ταξίδια στις εθνικές οδούς, καθώς και μέσα στην κίνηση της πόλης.

MERCEDES GLA 2020 3a

Η ψηλή θέση οδήγησης σου επιτρέπει να βλέπεις έγκαιρα τα πάντα παντού, ενώ first class ταξιδεύουν και οι έως και τέσσερις συνεπιβάτες. Που στο πίσω κάθισμα έχουν στη διάθεσή άνετους χώρους, με πολύ αέρα τόσο για τα κεφάλια όσο και για τα πόδια τους, με αποτέλεσμα να νοιώθουν ξεκούραστοι ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα.

Εξίσου μεγάλο και το πορτμπαγκάζ, που διαθέτει ηλεκτρική πέμπτη πόρτα που ανοίγει και με την κίνηση του ποδιού -στοιχείο που δείχνει την προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια για τη διευκόλυνση όλων όσων θα μετακινηθούν στο εσωτερικό της νέας GLA.

Ηigh tech εσωτερικό, μοναδικό στην κατηγορία

Το εσωτερικό της καινούργιας γενιάς της GLA δεν είναι όμως μόνο άνετο και προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια. Είναι και ιδιαίτερα ποιοτικό με έντονη αύρα πολυτέλειας αλλά και μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης ώστε να αντανακλάται η προσωπικότητα και το στυλ του κατόχου της. Ταυτόχρονα είναι και high tech, με τις δύο μεγάλες και ελεύθερες οθόνες που δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο να κλέβουν την παράσταση και να προσελκύουν τα βλέμματα. Ειδικά στην κορυφαία τους εκδοχή με τη διαγώνιο κάθε μιας να φτάνει τις 10,25 ίντσες.

MERCEDES GLA 2020 34a

Το ταμπλό της νέας GLA είναι μοναδικό στη συγκεκριμένη κλάση των SUV, με τις μεγάλες οθόνες να έχουν εξαιρετική ευκρίνεια. Για αυτή του πίνακα οργάνων υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών απεικονίσεων, ενώ μεγάλες είναι και οι δυνατότητες απεικόνισης στην οθόνη του MBUX. Του κορυφαίου συστήματος infotainment με το εξελιγμένο μενού που κανείς μπορεί να το χειριστεί με τον τρόπο που τον βολεύει καλύτερα: μέσω της οθόνης αφής, μέσω του touch pad στην κεντρική κονσόλα αλλά και με φωνητικές εντολές. Αρκεί να πει κανείς «Hey Mercedes» και η ψηφιακή βοηθός είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε ότι της ζητούν. Είτε αυτό αφορά π.χ. τη λειτουργία του ηχοσυστήματος ή του κλιματισμού είτε οτιδήποτε άλλο θέλει να πληροφορηθεί ο οδηγός ή κάποιος άλλος από τους επιβαίνοντες.

Προαιρετικά ο εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνε και Head Up Display (HUD), ενώ υπάρχουν και όλες οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, καθώς και αυτή της ασύρματης φόρτισής τους.

Τα κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα στην υπηρεσία της ασφάλειας

Η ασφάλεια είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την Mercedes-Benz και όλα της τα μοντέλα είναι κορυφαία στο συγκεκριμένο τομέα. Η καινούργια GLA φυσικά και δεν αποτελεί την εξαίρεση, καθώς ήδη ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει πολλά συστήματα υποβοήθησης. Όπως το Active Lane Assist, το Active Brake Assist, την ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, την κάμερα οπισθοπορείας, τον προσαρμοζόμενο φωτισμό, το ενεργό σύστημα ελέγχου απόστασης Distronic, την ενεργή υποβοήθηση τιμονιού, την λειτουργία προειδοποίησης εξόδου, την ενεργή υποβοήθηση ορίου ταχύτητας, την ενισχυμένη αυτόματη επανεκκίνηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και βέβαια την κάμερα των 360 μοιρών, που διευκολύνει ιδιαίτερα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στις εξορμήσεις, δίνοντας μια ακριβή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου.

MERCEDES GLA 2020 31a

Από κει και πέρα η νέα GLA μπορεί να εξοπλιστεί με ότι υπάρχει σήμερα διαθέσιμο στη συγκεκριμένο τομέα και κάνει τις μετακινήσεις πιο ασφαλείς αλλά και πιο άνετες και ξεκούραστες. Από το σύστημα ημι- αυτόνομης οδήγησης μέχρι και την υποβοήθηση στάθμευσης που απαλλάσσει τον οδηγό της από το άγχος του παρκαρίσματος.

Εξελιγμένοι, ισχυροί και οικονομικοί κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου

Η νέα GLA δεν διαθέτει μόνο υψηλή τεχνολογία στα συστήματα άνεσης, ασφάλειας, υποβοήθησης και διασύνδεσής της αλλά και στους κινητήρες της, μιας και όλοι είναι οι πλέον σύγχρονοι της κατηγορίας τους με υψηλές αποδόσεις, περιορισμένες απαιτήσεις σε καύσιμο και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Όλοι είναι turbo και συνδυάζονται στάνταρ με αυτόματα κιβώτια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας παρουσιάζει η GLA 200 με τον τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης με τα 1.332 κυβικά και τους 163 ίππους, ενώ για τη συνέχεια υπάρχει η GLA 250 των 2.000 κυβικών και των 224 ίππων, που μπορεί να συνδυαστεί και με τετρακίνηση 4MATIC.

MERCEDES GLA 2020 21

Στάνταρ τετρακίνητες είναι οι κορυφαίες AMG 35 και 45, με την πρώτη να έχει 306 ίππους και τη δεύτερη να κινείται από το πιο ισχυρό σύνολο 2.000 κυβικών στο κόσμο και να αποδίδει μέχρι και 421 ίππους.

Tα σύνολα πετρελαίου είναι 2.000 κυβικών και αποδίδουν 116 ίππους στην GLA 180d, 150 στην GLA 200d και 190 στην GLA 220d, με τις δύο πιο ισχυρές εκδόσεις να μπορούν να είναι και τετρακίνητες.

Στην πορεία αναμένεται να προστεθεί και μια plug-in υβριδική εκδοχή στη γκάμα της νέας Mercedes GLA.

H οποία, όπως προαναφέραμε ήδη έχει πείσει και ενθουσιάσει με την παρουσία της και είναι διαθέσιμη με τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού και τιμές που ξεκινούν από τις 35.850 ευρώ. Επίσης μπορεί να την αποκτήσει κανείς και με το πρόγραμμα Welcome Tomorrow που προσφέρει δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.

Η πρώτη είναι το Drive Now Pay later με το οποίο μπορεί κανείς να αποκτήσει άμεσα τη νέα GLA και να ξεκινήσει την αποπληρωμή του δανείου εξασφαλίζοντας άτοκη περίοδο χάριτος 6 μηνών και άνεση προγραμματισμού.

Η δεύτερη είναι η χαμηλή δόση για ένα χρόνο: για τον πρώτο χρόνο της αγοράς πληρώνει κανείς μια ιδιαίτερα χαμηλή δόση αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης. Ταυτόχρονα υπάρχει και δωρεάν δύο χρόνια επέκταση εγγύησης πέραν της διετούς εργοστασιακής προκειμένου να νοιώθει κανείς όσο πιο σίγουρος γίνεται.

MERCEDES GLA 2020 9a