ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Tα ΕQ Power, τα plug-in υβριδικά μοντέλα της Mercedes, συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων

Tα ΕQ Power, τα plug-in υβριδικά μοντέλα της Mercedes, συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση έχει ήδη ξεκινήσει και η Mercedes είναι αναμφίβολα από τους πρωτοπόρους, καθώς η ενασχόλησή της με το συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Μέχρι την πλήρη καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης και κυρίως την ανάπτυξη των απαιτούμενων για αυτήν υποδομών θα περάσει ένα εύθετο χρονικό διάστημα. Αν όμως θέλει κανείς να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης αλλά ταυτόχρονα και αυτά των κινητήρων εσωτερικής καύσης, προκειμένου να κινείται και με τρόπο φιλικό ως προς το περιβάλλον και χωρίς δεσμεύσεις από πλευράς αυτονομίας και ελευθερίας στη μετακίνηση υπάρχει λύση και μάλιστα εξαιρετική.

Η οποία δεν είναι άλλη από τα μοντέλα EQ Power της Mercedes, τα plug-in υβριδικά της η PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) που συνδυάζουν τα καλύτερα από δύο κόσμους μετακίνησης. Αυτόν που ήδη γνωρίζουμε και αυτόν που θα μάθουμε.

Αν αναρωτιέστε γιατί να προτιμήσετε έναν plug-in υβριδικό της Mercedes προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες μετακίνησής σας και της οικογένειάς σας τα παρακάτω επιχειρήματα είναι βέβαιο πως θα σας πείσουν.

MERCEDES PHEV 26a

Τα μοντέλα EQ Power έχουν ευφυή αποδοτικότητα, μικρή κατανάλωση και χαμηλά λειτουργικά έξοδα

Η παρουσία δύο ουσιαστικά ανεξάρτητων συστημάτων πρόωσης, που μπορούν και να συνδυαστούν, εξασφαλίζουν μια ιδιαίτερα μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις.

Όταν κινείται κανείς μέσα στην πόλη ο ηλεκτροκινητήρας εξασφαλίζει την μετακίνηση χωρίς τοπικές εκπομπές ρύπων και κατά συνέπεια με μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα η αθόρυβη λειτουργία του εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο περιβάλλον στο εσωτερικού αλλά και τη μείωση της ηχορύπανσης εξωτερικά.

Οι μεγάλες για τα δεδομένα των PHEV μπαταρίες με τις οποίες η Mercedes εξοπλίζει τα plug-in υβριδικά μοντέλα της εξασφαλίζουν τη δυνατότητα καθαρής ηλεκτρικής κίνησης κατά κανόνα για περίπου 50 χιλιόμετρα, τιμή που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μετακίνησης των περισσότερων. Αυτό σημαίνει πως καθημερινά μπορεί κανείς να κινηθεί καθαρά, ήσυχα και οικονομικά και ιδιαίτερα οικονομικά.

Ενδιαφέρον είναι πως η φορτισμένη μπαταρία συμβάλλει και στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου του κινητήρα εσωτερικής καύσης, μιας και τον συνδράμει όταν η απόδοσή του δεν είναι ιδανική ή όταν απαιτείται άμεση επιτάχυνση. Μάλιστα χάρη στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα της Mercedes και την προηγμένη της τεχνολογία η ηλεκτροκίνηση χρησιμοποιείται στα τμήματα της διαδρομής που έχει περισσότερο νόημα.

Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη δεδομένα πλοήγησης που έχουν σχέση με τη διαδρομή και τη μορφολογία του εδάφους, τα όρια ταχύτητας και βέβαια οι συνθήκες που επικρατούν σε όλη της διαδρομή.

MERCEDES PHEV 17a

Κατά τη διάρκεια της οποίας η μπαταρία φορτίζεται μέσω των εξελιγμένων δυνατοτήτων ανάκτησης ενέργειας που διαθέτουν όλα τα Mercedes EQ Power, ενώ η παρουσία των προηγμένων τεχνολογικά κινητήρων τους βενζίνης και πετρελαίου -η Mercedes είναι η μόνη που διαθέτει plug-in υβριδικά με κινητήρες diesel- εξασφαλίζουν τη δυνατότητα κίνησης χωρίς περιορισμούς. Η συνολική δε αυτονομία των plug-in υβριδικών Mercedes είναι αυξημένη, χάρη τόσο στη δυνατότητα καθαρά ηλεκτρικής τους κίνησης όσο και λόγω της μειωμένης κατανάλωσής τους.

Άνετη και δυναμική οδήγηση

Το χαρακτηριστικό της ηλεκτροκίνησης είναι η δυναμική και άμεση επιτάχυνση με το παραμικρό πάτημα του πεντάλ του γκαζιού και αυτό βέβαια χαρακτηρίζει και τα Mercedes EQ Power όταν λειτουργούν καθαρά ηλεκτρικά. Αυτό οφείλεται στο ότι όλη η (μεγάλη) ροπή του ηλεκτροκινητήρα είναι διαθέσιμη ευθύς εξαρχής, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο τρόπος που επιταχύνεται το αυτοκίνητο όταν συνδυάζονται τόσο ο ηλεκτροκινητήρας όσο και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης αποδίδοντας το μέγιστο της συνδυαστικής ισχύος και ροπής τους.

Και όλα αυτά με σημαντικά μειωμένες τιμές κατανάλωσης αλλά και εκπομπής ρύπων σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο ανάλογης ιπποδύναμης και συγκρίσιμων επιδόσεων.

Στην περίπτωση των plug-in υβριδικών της Mercedes ο συνδυασμός των τεχνολογικών συστημάτων είναι εξαιρετικός και ικανοποιεί απόλυτα τη γενική φιλοσοφία της εταιρείας που εκφράζεται από το «Τhe best or nothing». Μάλιστα υπάρχουν και δυνατότητες οι οποίες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τη μπαταρία προκειμένου τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης να είναι διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυνατότητες όπως η δυνατότητα ψύξης ή θέρμανσης του εσωτερικού του αυτοκινήτου -οι ρυθμίσεις για αυτό γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής (app) σε smartphone- όσο αυτό φορτίζει, προκειμένου κατά εκκίνηση η μπαταρία να είναι πλήρως φορτισμένη.

MERCEDES PHEV 33a

Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν επίσης η προνοητική οδήγηση με την ένδειξη Eco Score, η υποβοηθούμενη από ραντάρ ανάκτηση ενέργειας και η λειτουργία κύλισης.

Αν τα εντυπωσιακά δυναμικά χαρακτηριστικά είναι το ένα βασικό στοιχείο των plug-in υβριδικών της Mercedes το άλλο είναι η άνεση που απολαμβάνουν οι επιβάτες στο εσωτερικό τους. Λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου θορύβου τους, ειδικά όταν λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρας, ενώ λόγω της έξυπνης στρατηγικής ανάκτησης ενέργειας οι επεμβάσεις στα φρένα είναι και λίγες και ιδιαίτερα ομαλές.

Πολλές επιλογές φόρτισης, μεγάλη αυτονομία

Στα plug-in υβριδικά της Mercedes γίνεται η καλύτερη δυνατή χρήση τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας της μπαταρίας όσο και της χημικής ενέργειας των καυσίμων με την επιλογή του πλέον κατάλληλου συστήματος πρόωσης ή και των δύο ανάλογα με τις συνθήκες. Επιλογή που γίνεται, όπως προαναφέραμε, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους. Από τη μορφολογία του εδάφους μέχρι και τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σημαντική παράμετρος για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση της ηλεκτροκίνησης είναι η ευκολία φόρτισης της μπαταρίας, χάρη στις πολλές επιλογές που υπάρχουν για αυτό. Έτσι μια Mercedes EQ Power μπορεί να φορτίσει σε φορτίσει σε οποιαδήποτε οικιακή πρίζα. Προκειμένου η φόρτιση να ολοκληρώνεται σημαντικά πιο γρήγορα υπάρχει το ειδικό wallbox της Mercedes ενώ καθ΄οδόν υπάρχουν δημόσιοι σταθμοί φόρτισης με διαφορετικά επίπεδα ισχύος.

Επίσης υπάρχει και το Mercedes me Charge με το οποίο αποκτά κανείς πρόσβαση καθ' οδόν σε πολλούς δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη. Π.χ. σε εμπορικά κέντρα ή σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών.

Η γκάμα των plug-in υβριδικών της Mercedes

Η γκάμα των plug-in υβριδικών της Mercedes είναι από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανίας και καλύπτει ήδη τις περισσότερες κατηγορίες και απαιτήσεις. Παράλληλα διευρύνεται και εξελίσσεται και συνεχώς με στόχο τις ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις και την ακόμα πιο μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία.

Το πιο προσιτό plug-in υβριδικό μοντέλο της Mercedes είναι η Α-Class 250 e με 74 έως 77 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας, συνολικά 218 ίππους και 450 Nm, που ξεκινά από τις 46.140 ευρώ.

MERCEDES PHEV 32

Διαθέσιμες είναι και οι αντίστοιχες εκδόσεις της Α-Class Sedan και της B-Class, ενώ η Class, τόσο η λιμουζίνα όσο και το Estate, είναι διαθέσιμη σε δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Την C 300 e με κινητήρα βενζίνης και συνολικά 320 ίππους και την C 300 de με 306 ίππους.

Τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και οι E 300 e και Ε 300 de, επίσης διαθέσιμες και με τους δύο τύπους αμαξωμάτων (λιμουζίνα και Estate).

Τόσο ως SUV όσο και ως SUV Coupe είναι διαθέσιμη η GLC 300 e 4MATIC me 320 ίππους και ηλεκτρική αυτονομία από 46 έως 49 χιλιόμετρα (50 στην Coupe), ενώ οι υβριδικές GLE SUV είναι οι GLE 300 e 4ΜATIC των 320 ίππων και GLE 300 de 4ΜATIC των 306 ίππων.

Ναυαρχίδα των EQ Power μοντέλων της Mercedes είναι η S 560 e long των 476 ίππων που μπορεί να καλύψει ηλεκτρικά έως και 50 χιλιόμετρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πολλά από τα μοντέλα EQ Power της Mercedes έχουν μηδενική φορολόγηση για τον εταιρικό χρήστη.

Μοντέλα όπως η Α 250 e compact, η A 250 e Sedan και η C 300 e sedan, ενώ στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν η B 250 e, η CLA 250 e Coupe και η GLA 250 e.