ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Αυτό το κλασικό Mini έχει 500 ίππους και κοστίζει σχεδόν όσο μια Ferrari

Αυτοκίνητο: Αυτό το κλασικό Mini έχει 500 ίππους και κοστίζει σχεδόν όσο μια Ferrari

Το κλασικό Mini είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίες, με πολλές εκδόσεις και παραλλαγές και με παραγωγή, έπειτα από άδεια και από άλλες εταιρείες. Κανείς πάντως δεν θα φανταζόταν πως κάποια στιγμή το κλασικό Mini με τις πραγματικά μίνι διαστάσεις θα αποκτούσε 500+ ίππους. Αυτό το πέτυχε η αμερικανική εταιρεία βελτιώσεων Gildred Racing, η οποία μετέτρεψε το λιλιπούτειο αυτοκίνητο πόλης σε supercar car τσέπης

Για να το πετύχει αυτό αντικατέστησε το αναιμικό κινητηράκι του Austin Mini Mk3 με έναν V6 με 3.200 κυβικά της Honda, ο οποίος κινούσε στις αρχές του Millenium κάποια μοντέλα της μάρκας πολυτελείας της τελευταίας, της Acura. Και επειδή 500 ίπποι (για την ακρίβεια 509) και 519 Nm ακούγονται καλύτερα από 264 ίππους και 315 Nm του έβαλαν και έναν μηχανικό υπερσυμπιεστή της Rotrex. Πέρα από τις άλλες αλλαγές.

Λογικά ο καινούργιος κινητήρας δεν χωρούσε στον αντίστοιχο χώρο του Mini και έτσι οι μηχανικοί της Gildred Racing αφαίρεσαν το πίσω κάθισμα κάνοντας το μικρό βρετανικό μοντέλο διθέσιο και τοποθέτησαν εκεί τον κινητήρα. Μαζί με ένα κιβώτιο έξι σχέσεων που στέλνει τη διαθέσιμη ισχύ και ροπή στους πίσω τροχούς.

Από κει και πέρα έχει γίνει βελτιώσεις και ενισχύσεις τόσο στην ανάρτηση όσο και στα φρένα, ενώ προκειμένου να εξακολουθεί να υπάρχει η γνώριμη εικόνα έχουν διατηρηθεί οι ζάντες των 13,0 ιντσών.

Εκσυγχρονισμένο είναι και το εσωτερικό όπου ένα iPad Pro των 9,7 ιντσών που είναι τοποθετημένο στο ταμπλό παίζει το ρόλο του κέντρου ελέγχου, ενώ τα καθίσματα με τις δερμάτινες επενδύσεις είναι της Recaro και το τιμόνι της Sparco.

Χάρη στο συνολικό βάρος του των μόλις 635 κιλών το Super Cooper Type S, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, της Gildred Racing έχει επιδόσεις super car (0-96 χλμ./ ώρα σε λιγότερα από 4,0 δεύτερα) αλλά και αντίστοιχη τιμή, μιας και ξεκινά από τις 133.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ