ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η εξαιρετικά σπάνια Cizeta V16T έχει έναν πολύ διάσημο πρώτο ιδιοκτήτη

Αυτή η εξαιρετικά σπάνια Cizeta V16T έχει έναν πολύ διάσημο πρώτο ιδιοκτήτη

Στην παγκόσμια ιστορία των υπερ- αυτοκινήτων υπάρχει ένα μοντέλο που έχει αποκτήσει σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Λόγω της σπανιότητάς του αλλά και λόγω της ιστορίας που υπάρχει πίσω από αυτό.

Ο λόγος για την Cizeta V16T, το σχήμα της οποίας υπογράφει ο διάσημος Marcello Gandini, στο έργο του οποίου βρίσκει κανείς και μεταξύ άλλων, μοντέλα σαν τις Lamborghini Countach, Diablo και Miura. Λογικά λοιπόν η V16T έχει ένα στυλ Lamborghini αλλά και καμία σχέση με την εταιρεία της Sant’ Agata Bolognese.

Αντίθετα το όλο πρότζεκτ ξεκίνησε το 1988 από μια ομάδα πρώην μηχανικών της Lamborghini με επικεφαλής τον Claudio Zampolli -από τα αρχικά του ονόματος του οποίου προέρχεται το C- Zeta- και με τη συνδρομή του μουσικού παραγωγού Giorgio Moroder. Για αυτό και αρχικά η επίσημη επωνυμία του μοντέλου ήταν Cizeta- Moroder V16T.

Tο ιταλικό super car λοιπόν που ήθελε να κατατροπώσει όλες τις Ferrari και Lamborghini εκείνης της εποχής είχε φυσικά τον κινητήρα στο κέντρο. Όχι όμως έναν κοινό κινητήρα αλλά έναν V16 με 6.000 κυβικά και 540 ίππους. Στην ουσία τον αποτελούσαν δύο V8 της Urraco και κινούσε τους πίσω τροχούς, ενώ επιτάχυνε από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα τη Cizeta σε λιγότερα από 4,0 δεύτερα. Όσο για την τελική της ταχύτητα ξεπερνούσε τα 320 χλμ./ ώρα.

Από το 1991 έως και το 1995 κατασκευάστηκαν συνολικά 12 αυτοκίνητα. Αυτό των φωτογραφιών μας είναι μοντέλο του 1993 και έχει ένα διάσημο πρώτο ιδιοκτήτη με μεγάλη τότε συλλογή αυτοκινήτων: το Σουλτάνο του Μπρουνέι. Ο οποίος είτε βαρέθηκε είτε ξέχασε τη Cizeta μιας και στο κοντέρ έχουν γραφτεί μόλις 980 χιλιόμετρα.

Έτσι ο νέος της ιδιοκτήτης, που θα την αποκτήσει μέσω δημοπρασίας θα την πάρει σχεδόν άστρωτη, έχοντας καταβάλει πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ