ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Phantom V, η αγαπημένη Rolls Royce της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, γίνεται ηλεκτρική

H Phantom V, η αγαπημένη Rolls Royce της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, γίνεται ηλεκτρική

Η Phantom V είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά αυτοκίνητα της Rolls Royce και στους ιδιοκτήτες της περιλαμβάνονταν από καλλιτέχνες του διαμετρήματος του John Lennon και του Elvis Presley, εστεμμένοι όπως ο Σάχης της Περσίας, δικτάτορες σαν τον Τσαουσέσκου ή την Ιμέλντα Μάρκος μέχρι ηγέτες σαν τον Τίτο και βέβαια η βασίλισσα και γενικά η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Phantom V, που βασιζόταν στη Silver Cloud της εποχής, ήταν η κατασκευή του αμαξώματός της από τους καροσερίστες James Young (217 μονάδες) και Park Word (607), αλλά και η δυνατότητα του αυτόματου κιβωτίου της των τεσσάρων σχέσεων -πρόελευσης GM- να επιτρέπει εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα βολικό για παρελάσεις και επίσημες εμφανίσεις.

Από το 1959 έως και το 1968 που κατασκευαζόταν η Phantom V είχε κάτω από το καπό της τον κλασικό V8 των 6.200 κυβικών της βρετανικής μάρκας, τον οποίο, στα πλαίσια και της σχετικής τάσης που επικρατεί για τα κλασικά μοντέλα, η επίσης βρετανική εταιρεία μετατροπών Lunaz τον αντικαθιστά από ένα ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης.

Η Lunaz είναι μια start up την οποία αποτελούν έμπειροι μηχανικοί με προϋπηρεσία σε Aston Martin, Ferrari, McLaren και Renault F1 και εκτός από τη Phantom V θα ασχοληθεί και με τη Silver Cloud. Συνολικά κάνει λόγο για 30 ηλεκτρικές και κλασικές Rolls Royce, με αυτήν των φωτογραφιών μας να είναι μια Phantom V του 1963.

Η μπαταρία της έχει ενεργειακή χωρητικότητα 130 kWh και είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που τοποθετείται σε αυτοκίνητο, εξασφαλίζοντας αυτονομία 490 χιλιομέτρων. Η παρουσία της φυσικά και αυξάνει την τιμή στα επίπεδα των 500.000 λιρών -κατά τα άλλα όλα είναι χειροποίητα και προσεγμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια- ενώ μια πιο προσιτή επιλογή είναι η αντίστοιχη Silver Cloud. Με μπαταρία 80 kWh και τιμή περί τις 350 χιλιάδες λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ