ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η καινούργια Rolls Royce Ghost δεν είναι πια η μικρή αδελφή της Phantom

Αυτοκίνητο: Η καινούργια Rolls Royce Ghost δεν είναι πια η μικρή αδελφή της Phantom

O κύκλος ζωής των Rolls Royce ξεπερνά συνήθως τη δεκαετία και έτσι η εμφάνιση μιας καινούργιας είναι εξ ορισμού είδηση. Πόσο μάλλον αν υπάρχει μια συνολική τάση αναβάθμισης, όπως συμβαίνει στην καινούργια Ghost. H οποία εξακολουθεί μεν να είναι η πιο προσιτή των Rolls αλλά έχει πλησιάσει περισσότερο στην κορυφαία Phantom.

Και αυτό γιατί έχει γίνει ακόμα πιο επιβλητική και ελκυστική, με μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά και διατηρώντας αναλλοίωτο το κλασικό στυλ των Rolls. Μεταξύ των νέων στοιχείων και τα 20 LED στη μάσκα που τη κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή τη νύχτα, ενώ το πίσω μέρος της πλέον είναι λιγότερο μπαρόκ και πιο μοντέρνο.

Οι αλλαγές πάντως έχουν ξεκινήσει από τη βάση της, που ναι μεν είναι το ίδιο πλαίσιο από αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στις Phantom και Cullinan, αλλά για την περίπτωση έχουν γίνει πολλές αλλαγές και αρκετές ενισχύσεις προκειμένου να γίνει ακόμα πιο στιβαρό και άκαμπτο. Και να εξασφαλίζει κορυφαία επίπεδα άνεσης αλλά και απομόνωσης από τους θορύβους του περιβάλλοντος.

Στο τελευταίο συμβάλλει και το Planar Suspension System που εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία και χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων κάμερες που καταγράφουν τον οδόστρωμα και προετοιμάζουν τη ανάρτηση για τις όποιες αλλαγές στην επιφάνειά του. Έτσι η άνεση που εξασφαλίζει η πνευματική ανάρτηση Magic Carpet Ride περνά σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

Το δρόμο «διαβάζει» ταυτόχρονα και το Satellite Aided Transmission, που με τη βοήθεια του GPS επιλέγει τις κατάλληλες σχέσεις από τις συνολικά οχτώ του αυτόματου κιβωτίου της ZF για τις επερχόμενες ευθείες ή στροφές. Και προκειμένου η καινούργια Ghost των 5,546 μέτρων να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη και σταθερή διαθέτει και σύστημα τετραδιεύθυνσης. Σε συνδυασμό τετρακίνηση.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός V12 των 6,75 λίτρων της μάρκας, που με τη βοήθεια δύο turbo αποδίδει 571 ίππους και 850 Nm, με το μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής να είναι ήδη διαθέσιμο από τις 1.600 σ.α.λ., ενώ οι μηχανικοί της Rolls Royce πρόσεξαν ώστε το επίπεδο θορύβου του να είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται.

Η είσοδος στο εσωτερικό της Ghost είναι εντυπωσιακή, μιας και αρκεί ένα απλό άγγιγμα για να ανοίξει με την βοήθεια ηλεκτρο- υδραυλικού μηχανισμού αυτόματα η πόρτα και στη συνέχεια να κλείσει. Οι χώροι είναι τεράστιοι χάρη και στο μεταξόνιο των 3,295 μέτρων, ενώ για το συβαριτικό εσωτερικό οι σχεδιαστές του έχουν επιλέξει μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και στοιχεία από τις Phantom και Cullinan.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει το τελευταίο σύστημα infotainent της εταιρείας, ενώ πλέον ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με μια vintage εμφάνιση ώστε να ταιριάζει με το όλο στυλ του αυτοκινήτου. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η ενσωμάτωση στο κάθετο τμήμα του ταμπλό 850 LED που όταν ξεκινήσει το αυτοκίνητο δημιουργούν ένα ειδικό εφέ.

Όσο για τον εξοπλισμό περιλαμβάνει τα πάντα και ο καθένας μπορεί πρακτικά να προσθέσει ότι του αρέσει, αυξάνοντας βέβαια κατά πολύ την αρχική τιμή που κυμαίνεται γύρω στις 300.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ