ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο - SSC Tuatara: Αυτό είναι πλέον το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο

Αυτοκίνητο - SSC Tuatara: Αυτό είναι πλέον το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο

Η SSC -τα αρχικά σημαίνουν Shelby Sports Cars- είναι μια αμερικάνικη εταιρεία η οποία κατασκευάζει το hyper car με την περίεργη ονομασία Tuatara και έναν πανίσχυρο V8 5.900 κυβικών. Ο οποίος με τη βοήθεια δύο turbo και με καύσιμο Ε85 (85% αιθανόλη και 15% βενζίνη) αποδίδει 1.750 ίππους, ενώ με κοινή βενζίνη και μάλιστα 91 οκτανίων που είναι και η πιο συνηθισμένη στις ΗΠΑ φτάνει τους 1.350.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Tuatara, που συνολικά θα κατασκευαστεί 100 φορές και ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού και τα αεροδυναμικά βοηθήματα κοστίζει από 1,65 έως και 1,90 εκατομμύρια δολάρια, είναι η εξαιρετική του αεροδυναμική. Έτσι ο συντελεστής οπισθέλκουσάς του είναι μόλις 0,279, τιμή ιδιαίτερα χαμηλή για αυτοκίνητο αυτού του τύπου και η οποία φυσικά συνέβαλε στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Του εγχειρήματος επίτευξης ενός νέου ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητα παραγωγής. Η προσπάθεια έγινε έξω από το Λας Βέγκας, στη State Route 160, και στο ίδιο σημείο -που θα είναι και το πλέον κατάλληλο- που πριν από περίπου 3 χρόνια το Koenigsegg Agera RS είχε πετύχει το προηγούμενο πια ρεκόρ εκθρονίζοντας τότε τη Bugatti Veyron.

Για να ισχύει επίσημα το ρεκόρ πρέπει το αυτοκίνητο να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, υπολογίζεται ο μέσος όρος και προκύπτει η επίσημη τελική ταχύτητα. Το SSC Tuatara λοιπόν προς τη μια κατεύθυνση έπιασε 532,93 χλμ./ ώρα που είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει επιτευχθεί ποτέ σε δημόσιο δρόμο, ενώ προς την άλλη μόλις… 484,53.

Ο μέσος όρος είναι τα 508,73 χλμ./ ώρα, που φυσικά αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ και ξεπερνά δύο αριθμούς ορόσημα: αυτόν των 300 μιλίων/ ώρα με 316,11 μίλια/ ώρα όσο και αυτόν των 500 χλμ./ ώρα.

Ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας Oliver Webb πάντως άφησε να εννοηθεί πως το Tuatara έχει περιθώρια να ανέβει και άλλο. Ίσως για να αποθαρρύνει, τουλάχιστον άμεσα, τους επίδοξους σφετεριστές του τίτλου του πιο γρήγορου αυτοκινήτου του κόσμου που μόλις κατακτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ