ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο όμιλος Volkswagen επενδύει στην Αστυπάλαια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Ο όμιλος Volkswagen επενδύει στην Αστυπάλαια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Οι φήμες που είχαν πριν από κάποιους μήνες ακουστεί για επένδυση του ομίλου Volkswagen στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε κάποιο νησί αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση και στην πορεία και με την αυτόνομη οδήγηση επιβεβαιώθηκαν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο.

Και αυτό γιατί ο όμιλος Volkswagen και η Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας (memorandum of understanding) για τη δημιουργία στην Αστυπάλαια ενός μοντέλου νησιού για την ουδέτερη κλιματική κινητικότητα. Αυτό θα γίνει μέσα από μια επένδυση συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εξέλιξη τεχνολογιών ηλεκτρικής κινητικότητας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του γερμανικού γκρουπ: «Ο Όμιλος Volkswagen και η Ελλάδα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας. Για το σκοπό αυτό, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί θα μεταβεί σε ηλεκτρικά οχήματα και παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα.

Ένα μνημόνιο για αυτό το σκοπό υπεγράφη σήμερα στο Βόλφσμπουργκ και στην Αθήνα από τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και το άνοιγμα, και τον Δρ Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Volkswagen.

Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση οχημάτων ή το riding sharing θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει για έξι χρόνια.

Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, μέρος της παραδοσιακής επιχείρησης ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων που προσφέρει ηλεκτρικά σκούτερ της SEAT, ηλεκτρικά ποδήλατα του Ομίλου καθώς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει στη σημαντική μείωση του στόλου των οχημάτων στο νησί. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα αντικαθιστούν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες καύσης.

Επαγγελματικά οχήματα από τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - όπως της αστυνομίας, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στόλοι του δημόσιου τομέα- θα ηλεκτροδοτηθούν επίσης. Η Volkswagen θα εγκαταστήσει τους φορτιστές Elli σε ολόκληρο το νησί για να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη υποδομή φόρτισης που προσφέρει περίπου 230 ιδιωτικά και πολλά δημόσια σημεία φόρτισης».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ