ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Δεύτερη νεότητα για το κλασικό Mini ως ηλεκτρικό

Αυτοκίνητο: Δεύτερη νεότητα για το κλασικό Mini ως ηλεκτρικό

Το κλασικό Mini, το δημιούργημα του Αλέξανδρου Ισιγόνη, που είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του αυτοκινήτου, εξακολουθεί να έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Οι οποίοι προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορήσουν και στο μέλλον τα αυτοκίνητά τους θα έβλεπαν πολύ θετικά την προοπτική μετατροπής τους σε ηλεκτρικά.

Αυτό είναι εφικτό με τη βοήθεια ενός κιτ της βρετανικής εταιρείας Swindon Powertrains που ονομάζεται HPD, περιλαμβάνει ηλεκτροκινητήρα, μετάδοση μιας σχέσης, μετατροπέα τάσης και σύστημα ψύξης, ζυγίζει μόλις 50 κιλά και για την περίπτωση του κλασικού Mini είναι… plug and play.

Και αυτό γιατί προσαρμοσμένο σε ένα γνήσιο υποπλαίσιο ταιριάζει άψογα χωρίς να απαιτείται καμία επέμβαση η μετατροπή -μέχρι και τα ημιαξόνια κουμπώνουν επακριβώς- μετά την αφαίρεση του παλιού κινητήρα εσωτερικής καύσης. Έτσι δημιουργείται χώρος κάτω από το λιλιπούτειο εμπρός καπό και για μια μπαταρία 12 kWh που αποτελεί την πηγή ενέργειας.

Η μόνιμη απόδοση του ηλεκτροκινητήρα είναι 109 ίπποι που στιγμιαία γίνονται 163, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό Mini να είναι αισθητά πιο γρήγορο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για να μπορούν οι αρκετοί αυτοί ίπποι να βγαίνουν στην άσφαλτο χωρίς πρόβλημα υπάρχει και ελεγχόμενο διαφορικό που όμως δεν περιλαμβάνεται στο αρχικό κιτ που κοστίζει ολοκληρωμένο για το κλασικό Mini 8.850 λίρες Αγγλίας, δηλαδή σε 9.800 ευρώ. Το κόστος του κιτ για χρήση σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, δηλαδή χωρίς τη λογική του plug and play, ανέρχεται σε 7.100 ευρώ (6.400 λίρες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ