ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το Ford RS200 Evolution των 700 ίππων με το αγωνιστικό DNA είναι μοναδικό

Αυτό το Ford RS200 Evolution των 700 ίππων με το αγωνιστικό DNA είναι μοναδικό

Μπορεί τα πιο γνωστά σπορ μοντέλα της Ford να είναι η Mustang και το GT, όμως υπάρχει και το RS200, που έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία. Η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ο βασικός του προορισμός ήταν να αποτελέσει τη βάση για τα θηριώδη αγωνιστική του θρυλικού Group B του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κινητήρας του βρίσκεται στο κέντρο και το αμάξωμά του είναι από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα.

Οι προδιαγραφές απαιτούσαν την κατασκευή συνολικά 200 μονάδων, από τις οποίες οι 146 είχαν έγκριση τύπου για χρήση σε δημόσιους δρόμους. Από αυτές οι 24 ήταν Evolution. Αυτό σημαίνει πως αντί για το στάνταρ τετρακύλινδρο κινητήρα των 1.800 κυβικών και των 250 ίππων είχαν έναν μεγαλύτερο 2,1 λίτρων που απέδιδε περίπου 515 ίππους.

Το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας είναι ακόμα πιο ισχυρό και βέβαια ακόμα πιο σπάνιο. Έτσι από το εργοστάσιο και χάρη σε επεμβάσεις που περιλάμβαναν από διαφορετική κυλινδροκεφαλή μέχρι άλλη εξάτμιση είχε φτάσει τους 600 ίππους, ενώ κάποιες επιπλέον τροποιήσεις από εταιρεία βελτιώσεων και η χρήση νέας μονάδας ελέγχου είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεπεράσει τους 700 ίππους.

Η αίσθηση, τουλάχιστον της επιτάχυνσης -λέγεται πως τα πιo ισχυρά RS200 που έφταναν μέχρι και τους 820 ίππους χρειάζονταν μόλις 2,0 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα- είναι πολύ κοντά σε αυτήν των αγωνιστικών του Group B. Αυτό και μόνο το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για τους συλλέκτες όσο και για τους οπαδούς εκείνης της εποχής των ράλι. Οι οποίοι κάθε άλλο παρά λίγοι είναι…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ