ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Amazon: Αυτό είναι το αυτόνομο, ηλεκτρικό ταξί της που μπορεί να κινηθεί μέχρι και για 16 ώρες

Amazon: Αυτό είναι το αυτόνομο, ηλεκτρικό ταξί της που μπορεί να κινηθεί μέχρι και για 16 ώρες

Η Amazon έχει μια θυγατρική εταιρεία τη Zoox, που ασχολείται με τις αυτόνομες αστικές μετακινήσεις και πριν από λίγες μέρες παρουσίασε το νέο της όχημα. Πρόκειται για ένα ρομποτικό ταξί -Robotaxi ο αντίστοιχος αγγλικός όρος- που έχει τη δυνατότητα να κινείται για μέχρι και 16 ώρες συνολικά.

Προκειμένου να είναι αυτό εφικτό η μπαταρία του είναι πραγματικά τεράστιαενεργειακή της χωρητικότητα φτάνει τις 133 kWh- ενώ ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 121 χλμ./ ώρα. Ταχύτητα ιδιαίτερα υψηλή ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως τα άλλα αντίστοιχα οχήματα κινούνται με ρυθμούς… χελώνας.

Ο παράγοντας που επιτρέπει το αυτόνομο ταξί της Zoox να κινείται τόσο γρήγορα είναι το πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας του -διαθέτει πάνω από 100- αλλά και επιτήρησης του δρόμου και του περιβάλλοντος χώρου του. Αναγνωρίζοντας όλα οχήματα, σταθερά αντικείμενα, πεζούς και ποδηλάτες με ένα συνδυασμό καμερών, ραντάρ και LIDAR, που καλύπτουν 270 μοίρες και στις τέσσερις γωνίες του αυτόνομου οχήματος και μπορούν να «δουν» ακόμα και πίσω από γωνίες.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα σύστημα που ενημερώνει όσους ακολουθούν για το πως θα κινηθεί στη συνέχεια το αυτόνομο ταξί. Η είσοδος στο οποίο γίνεται με τη βοήθεια δύο συρόμενων θυρών, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν θέσεις για τέσσερις σε δύο αντικριστούς καναπέδες. Φυσικά και δεν υπάρχει τιμόνι -το αυτοκίνητο της Zoox είναι και αμφίδρομο- ενώ υπάρχει σύστημα infotainment με οθόνες αφής, καθώς και σημεία ασύρματης φόρτισης smartphones.

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Zoox έχουν κάνει πάντως πολύ καλή δουλειά στην εκμετάλλευση των χώρων, μιας και μπόρεσαν να χωρέσουν τη μεγάλη μπαταρία των 133 kWh, όλα τα συστήματα ασφάλειας και ελέγχου της ηλεκτροκίνησης καθώς και τέσσερις θέσεις σε ένα όχημα με πολύ μικρό αποτύπωμα. Το μήκος του μόλις που φτάνει τα 3,63 μέτρα και το ύψος του τα 1,94 μέτρα.

Στο ερώτημα για το πότε θα δούμε το αυτόνομο ταξί να κινείται κανονικά σε δημόσιους δρόμους η Zoox δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ