ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H ηλεκτρική «Κουκουβάγια» της ιαπωνικής Aspark είναι πανάκριβη και ταχύτατη

H ηλεκτρική «Κουκουβάγια» της ιαπωνικής Aspark είναι πανάκριβη και ταχύτατη

Τα ηλεκτρικά hyper cars αυξάνονται και πληθαίνουν, στα χαρτιά τουλάχιστον, όμως παρά τις πολύ πρόσφατες παρουσίες, το πιο γρήγορο εξακολουθεί να είναι ένα που παρουσιάστηκε το 2017 στην έκθεση της Φρανκφούρτης.

Πρόκειται για το ιαπωνικό Aspark Owl (κουκουβάγια) που είχε φυσικά εντυπωσιάσει τους πάντες με τα… πάντα γύρω από αυτό.

Το Qwl λοιπόν κατασκευάζεται στην Ιταλία από την MAT (Manifattura Automobili Torino), ενώ από τις 50 συνολικά μονάδες που έχουν προγραμματιστεί οι 20 προορίζονται για την Ευρώπη, οι 20 για τη Μέση Ανατολή και μόλις οι 10 για τις ΗΠΑ. Παραγγελίες υπάρχουν ήδη για τις 15.

Το αμάξωμά του έχει ύψος μόλις 99 εκατοστών και όπως και το πλαίσιό του είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και συνθετικά υλικά, ενώ από κει και πέρα οι τέσσερις συνολικά ηλεκτροκινητήρες του αποδίδουν συνδυαστικά 2.040 ίππους και 2002 Nm. Η τροφοδοσία τους με ενέργεια γίνεται από μια μπαταρία 64 KWh, με την αυτονομία των 450 χιλιομέτρων που ανακοινώνουν επίσημα οι Ιάπωνες να ανήκει στη στρατόσφαιρα του απίθανου.

Λόγω των επιδόσεων και μόνο, μιας και η «Κουκουβάγια» φτάνει από στάση τα 96 χλμ./ ώρα (60 μίλια) σε 1,69 δεύτερα και σε 10,6 δεύτερα κινείται ήδη με 300 χλμ./ ώρα.

Εξωπραγματικές τιμές, όπως εξωπραγματική είναι και η τιμή αγοράς της των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για έναν κατασκευαστή χωρίς ιστορία, εμπειρία και βέβαια βαρύ όνομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ