ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο γερασμένος είναι ο στόλος των αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Πόσο γερασμένος είναι ο στόλος των αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Η ηλικία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους κάθε χώρας αποτελεί σαφώς ένδειξη της οικονομικής της κατάσταση. Σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό πως ο στόλος μας, τόσο των επιβατικών όσο και των κάθε είδους επαγγελματικών, είναι από τους πλέον γερασμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2019, αλλά το 2020 δεν βελτιώθηκε σε καμία περίπτωση η κατάσταση. Απεναντίας χειροτέρεψε λόγω της μείωσης των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τα στοιχεία της ACEA λοιπόν στην Ευρώπη συνολικά ο μέσος όρος ηλικίας των ΙΧ είναι τα 11,5 χρόνια, των ελαφρών επαγγελματικών και βαν τα 11,6, των λεωφορείων τα 11,7 και των φορτηγών τα 13,0.

Σαφώς κάτω από το μέσο όρο βρίσκεται το Λουξεμβούργο με τα ΙΧ να είναι στα 6,5 χρόνια, ενώ ακολουθούν η Αυστρία και η Ιρλανδία με 8,3 και 8,4 έτη αντίστοιχα. Στην άλλη άκρη της κατάταξης η Λιθουανία (16,8 χρόνια), η Εσθονία (16,7), η Ρουμανία (16,5) και φυσικά η Ελλάδα (16,0). Ενδιαφέρον έχει πως οι μεγαλύτερες αγορές Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται κάτω από το μέσο όρο σε ότι αφορά τη Γερμανία (9,6 χρόνια) και τη Γαλλία (10,2 χρόνια) ή ελαφρώς πάνω από αυτόν (12,7 χρόνια).

Και αν η χώρα μας δεν είναι η απολύτως τελευταία στα ΙΧ κατέχει δυστυχώς το απόλυτο ρεκόρ τόσο τα ελαφρά επαγγελματικά όσο και στα λεωφορεία με 19,5 και 19,9 χρόνια αντίστοιχα. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα φορτηγά, όπου έχουμε να επιδείξουμε με διαφορά τον πιο γηρασμένο στόλο με μέσο όρο ηλικίας τα 21,2 χρόνια. Ο μοναδικός πανευρωπαϊκά που είναι πάνω από τα 20 έτη!

Η κατάσταση αυτή, που φυσικά έχει αρνητικές επιδράσεις τόσο στη συνολική κατανάλωση καυσίμου αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση που βίωσε για χρόνια η χώρα μας αλλά και στην ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει τις εισαγωγές επαγγελματικών οχημάτων με πολλά χρόνια και πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ