ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Tesla Model S ανανεώνεται και ξεπερνά τους 1.100 ίππους

Το Tesla Model S ανανεώνεται και ξεπερνά τους 1.100 ίππους

H Tesla ανανεώνει για δεύτερη φορά την κορυφαία της λιμουζίνα, το Model S -η πρώτη ήταν το 2016, ενώ είχε παρουσιαστεί το 2012- και μάλιστα σε αρκετά σημαντικό βαθμό.

Οι επεμβάσεις στο αμάξωμα είναι εδώ ίσως οι λιγότερο σημαντικές, μιας και υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη μάσκα, τα φτερά δείχνουν ελαφρώς πιο τονισμένα, ενώ την εικόνα ολοκληρώνουν οι νέας σχεδίασης ζάντες.

Στο εσωτερικό αυτό που καταρχήν κλέβει τις εντυπώσεις και την παράσταση είναι το τιμόνι που παραπέμπει στα πηδάλια των αεροσκαφών πριν αυτά αντικατασταθούν από sticks. Τώρα αν αυτό το σχήμα τιμονιού είναι και πρακτικό είναι ένα καλό ερώτημα -πιστεύω πως όχι- ενώ ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα μπορεί να πάρει έγκριση τύπου για την Ευρώπη.

Από και κει πέρα δεν υπάρχουν μοχλοδιακόπτες στην κολώνα του τιμονιού και έτσι τα φλας ενεργοποιούνται από μπουτόν στο τιμόνι. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών συνεχίζει χωρίς αλλαγές, ενώ η οθόνη των 17,0 ιντσών του συστήματος infotainment αλλάξει προσανατολισμό και έγινε οριζόντια όπως στα Model 3 και Y. Παράλληλα το ταμπλό είναι πλέον πιο κάθετο, δεν υπάρχουν εμφανείς αεραγωγοί ενώ πλέον οι ξύλινες επενδύσεις είναι πιο πολλές.

Ακόμα πιο σημαντικές οι αλλαγές στα συστήματα πρόωσης. Από το Σεπτέμβριο λοιπόν η βασική έκδοση θα είναι η τετρακίνητη Dual Motor Long Range, με δύο ηλεκτροκινητήρες, αυτονομία 663 χιλιομέτρων, 0-100 χλμ./ ώρα σε 3,2 δεύτερα και τελική ταχύτητα 250 χλμ./ ώρα.

Στα τέλη του 2021 η έκδοση Performance θα αντικατασταθεί από την Plaid, η οποία θα έχει τρεις ηλεκτροκινητήρες που θα αποδίδου συνδυαστικά 1.020 ίππους, θα εξασφαλίζουν ένα 0-100 σε 2,1 δεύτερα και μια τελική ταχύτητα 320 χλμ./ ώρα.

Η αυτονομία εδώ θα είναι 628 χιλιόμετρα, ενώ στην κορυφαία Plaid+ που θα ξεπερνά τους 1.100 ίππους θα φτάνει τα 820 χιλιόμετρα. Η τελική ταχύτητα του Tesla Model S Plaid+ θα είναι 320 χλμ./ ώρα, ενώ το 0-100 χλμ./ ώρα θα ολοκληρώνεται σε λιγότερα από 2,1 δεύτερα. Όσο για την τιμή του θα φτάνει στη Γερμανία τις 139.900 ευρώ. Η Plaid θα είναι 23.000 ευρώ πιο φτηνή, ενώ η εισαγωγική θα κοστίζει 86.990 ευρώ.

Σε αντίστοιχης λογικής ανανέωση θα υποβληθεί και το μεγάλο SUV της μάρκας, το Model X.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ