ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Ford F-150 Raptor των 450 ίππων είναι η εισαγωγή, το Raptor R των 700 ίππων θα είναι η κορύφωση

To Ford F-150 Raptor των 450 ίππων είναι η εισαγωγή, το Raptor R των 700 ίππων θα είναι η κορύφωση

Τα ημιφορτηγά ή αγροτικά αν προτιμάτε είναι βαθιά ριζωμένα στην αμερικάνικη αυτοκινητική κουλτούρα. Τόσο που το F-150 της Ford είναι εδώ και δεκαετίες το απόλυτο best seller της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. 

Μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στο ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες και όλα τις προτιμήσεις, μεταξύ αυτών και τους πολλούς ίππους και τις πολύ καλές επιδόσεις. Έτσι μετά τις στάνταρ εκδόσεις παρουσιάστηκε και το κορυφαίο F-150 Raptor, κατά κάποιον τρόπο ο μεγάλος αδελφός των Ranger Raptor που πωλείται και στη χώρα μας.

Οι φήμες έλεγαν πως η Ford θα απαντούσε στην πρόκληση του RAM 1500 TRX των 700 ίππων, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει του χρόνου. Με το Raptor R που θα κινείται από τον V8 των 5.200 κυβικών με το μηχανικό υπερσυμπιεστή της Mustang GT500.

Τώρα σειρά έχει το F-150 Raptor με τον V6 EcoBoost των 3.500 κυβικών με τα δύο turbo. Η Ford δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την ιπποδύναμη και τη ροπή του αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα ξεπερνούν τους 450 ίππους και τα 690 Nm της προηγούμενης γενιάς.

Το νέο Raptor διαφοροποιείται αισθητικά από τις πιο απλές εκδόσεις χάρη στο καινούργιο καπό και τη νέα του μάσκα, ενώ κάτω από το αμάξωμα υπάρχει μια ολοκαίνουργια ανάρτηση για χάρη και της άνεσης. Ο πίσω άκαμπτος άξονας βασίζεται σε μια διάταξη πέντε συνδέσμων και σε ελατήρια που έχουν αντικαταστήσει τα φύλλα σούστας, ενώ εντυπωσιακή είναι η διαδρομή της που φτάνει τα 35 εκατοστά μπροστά και τα 38 πίσω. Με τους στάνταρ τροχούς των 35 ιντσών, ενώ για όσους τους φαίνονται μικροί υπάρχουν προαιρετικά και 37άρηδες.

Άξιο λόγου και αναφοράς είναι το ότι οι τροχοί είναι τόσο μεγάλοι που έπρεπε να γίνουν αλλαγές στη γραμμή παραγωγής προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν στο Raptor.

Καινούργια και μάλιστα με τέσσερα προγράμματα για τον ήχο που εκπέμπει (Quiet, Normal, Sport και Baja) είναι και η εξάτμιση, ενώ συνολικά υπάρχουν 7 προγράμματα οδήγησης, με τα δύο από αυτά (Baja και Rock Crowl) να είναι ειδικά για κίνηση εκτός δρόμου.

Προκειμένου για το τελευταίο να μην υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό σε καύσιμο το νέο Raptor έχει ρεζερβουάρ ούτε λίγο ούτε πολύ 163(!) λίτρων.

Οι πωλήσεις του καινούργιου Ford F-150 Raptor θα ξεκινήσουν στις ΗΠΑ το καλοκαίρι και σε τιμές που θα κυμαίνονται πάνω από τις 60.000 δολάρια. Στην Ευρώπη θα έρχεται μόνο μέσω ανεξάρτητων εισαγωγών μιας και δεν θα εισάγεται επίσημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ