ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το T.50s Niki Lauda είναι η έκδοση πίστας των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ του hyper car του Gordon Murray

Το T.50s Niki Lauda είναι η έκδοση πίστας των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ του hyper car του Gordon Murray

Ανήμερα των γενεθλίων του Niki Lauda ο Gordon Murray -στους κύκλους της Φόρμουλα 1 είναι εξίσου γνωστός με το διάσημο οδηγό- και η εταιρεία του Gordon Murray Automotive (GMA)  παρουσίασαν μια νέα έκδοση του hyper car T.50s. Ο λόγος για αυτήν τους την επιλογή είναι προφανής, μιας και φέρει το όνομα του θρυλικού Αυστριακού και προορίζεται για αποκλειστική χρήση σε πίστα. 

Το Gordon Murray T.50s Niki Lauda λοιπόν θα κατασκευαστεί σε μόλις 25 μονάδες και αφότου ολοκληρωθεί η παραγωγή των 100 μονάδων της έκδοσης δρόμου. Κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Ιανουάριο του 2023.

Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε πρώτο από όλο είναι πως το Τ.50s Niki Lauda ζυγίζει μόλις 852 κιλά. Είναι δηλαδή 134 ολόκληρα κιλά πιο ελαφρύ από την έκδοση δρόμου του που ανήκει στην κατηγορία φτερού, ενώ ο V12 των 4.000 κυβικών της Cosworth αποδίδει εδώ 725 ίππους (από τους 654 της στάνταρ έκδοσης) σε φρενήρεις 12.100 σ.α.λ.

Η αναπνοή του ατμοσφαιρικού V12 εξασφαλίζεται από μια εισαγωγή αέρα στην οροφή, ενώ από εκεί και πέρα και προκειμένου να μπορέσει να αποδώσει τους επιπλέον ίππους υπάρχει διαφορετική κυλινδροκεφαλή και εκκεντροφόροι, καθώς και άλλο σύστημα εξαγωγής.

Παράλληλα υπάρχει και άλλο αεροδυναμικό πακέτο που εξασφαλίζει κάθετη δύναμη 1.500 κιλών, ενώ φυσικά και δεν λείπει ο ανεμιστήρας στο πίσω μέρος που θυμίζει το μονοθέσιο Brabham ΒΤ46Β της Φόρμουλα 1 που είχε σχεδιάσει ο Murray. Και φυσικά προσθέτει επιπλέον κιλά στην κάθετη δύναμη.

Στο εσωτερικό η μια από τις δύο θέσεις επιβατών έχει δώσει τη θέση της στο απαραίτητο σύστημα πυρόσβεσης. Έτσι το GMA T.50s Νiki Lauda θα μπορούν να το απολαύσουν μόνο δύο στην πίστα, με τον οδηγό να κάθεται όπως και στο αυτοκίνητο παραγωγής μπροστά και στο κέντρο.

Για να το κάνουν όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να έχουν καταβάλει το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλο που ακούγονται και είναι πολλά είναι βέβαιο πως θα βρεθούν πολύ περισσότεροι από 25 που θα θελήσουν να το αποκτήσουν και ας μην μπορούν να κυκλοφορήσουν σε δημόσιους δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ