ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Jeep θα αλλάξει όνομα στα Cherokee και Grand Cherokee;

H Jeep θα αλλάξει όνομα στα Cherokee και Grand Cherokee;

«Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου». Με αυτήν την φράση ο επικεφαλής της φυλής των Ινδιάνων Cherokee Chuck Hoskin Jr. καλεί τη Jeep να αλλάξει το όνομα σε δύο από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα μοντέλα της. Στα Cherokee και Grand Cherokee που τα χρησιμοποιεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Όπως δήλωσε ο κ. Chuck Hoskin, Jr. η απάντηση των υπευθύνων της αμερικανικής εταιρείας ήταν ευγενική μεν, αλλά απορριπτική, ενώ σε αμερικανικό περιοδικό δήλωσαν πως «τα ονόματα των αυτοκινήτων μας είναι προσεκτικά επιλεγμένα και τιμούν τους αυτόχθονες κατοίκους της Αμερικής για την καταγωγή, τις ικανότητες και την περηφάνεια τους».

Η απάντηση σε αυτό του Chuck Hoskin, Jr. ήταν πως «είναι βέβαιος για τις καλές τους προθέσεις αλλά πραγματικά δεν μας τιμά αν το όνομα της φυλής μας είναι κολλημένο πάνω σε ένα αυτοκίνητο», ενώ σίγουρα το θέμα δεν είναι μόνο το όνομα δύο αυτοκινήτων.

Είναι μάλλον πιο μεγάλο, καθώς στην ουσία εντάσσεται στα διευρυμένα πλαίσια του κινήματος «Black lives matter», με το οποίο έρχονται στο προσκήνιο όλοι οι διαφορετικοί άνθρωποι που απαρτίζουν το μωσαϊκό του πληθυσμού των ΗΠΑ και οι συστηματικές διακρίσεις τις οποίες υφίστανται.

Μια από αυτές τις διακρίσεις θεωρούνται και οι χαρακτηρισμοί ή οι επωνυμίες που έχουν ινδιανική προέλευση. Οι οποίες ακόμα και αν δεν έχουν κανένα ρατσιστικό στοιχείο θεωρούνται από πολλούς κακόγουστες αλλά και εκτός σύγχρονης λογικής. Η θεώρηση αυτή οδήγησε στην αλλαγή ονομασίας της ομάδας μπέιζμπολ Cleveland Indians ή της γνωστής ομάδας Redskins του αμερικάνικου φουτμπολ.

Σε ότι αφορά τα Cherokee και Grand Cherokee η λύση ίσως δοθεί από τον ισχυρό άντρα της Stellantis στην οποία ανήκει πλέον η Jeep, τον Carlos Tavares. Ο οποίος δήλωσε στην Wall Street Journal πως «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Αν όμως υπάρχει τότε θα το λύσουμε».

Η μόνη λύση θα ήταν τα μοντέλα της Jeep να αλλάξουν επωνυμία. Το Cherokee πάντως κάποια στιγμή στις ΗΠΑ ονομαζόταν Liberty.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ