ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Γιορτάζοντας για μία καλύτερη συνύπαρξη στο οδικό δίκτυο

Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Γιορτάζοντας για μία καλύτερη συνύπαρξη στο οδικό δίκτυο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, μία υπενθύμιση που «δείχνει» σε όλους μας τον σωστό δρόμο, για μία καλύτερη συνύπαρξη στο οδικό δίκτυο. Με την Ελλάδα να παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων δυστυχημάτων στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητο είναι να αξιοποιήσουμε μία τέτοια περίσταση. Διότι σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να μας παρακινήσει να αποκτήσουμε μία πιο υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την αξία της κυκλοφοριακής αγωγής.

Ακριβώς για αυτό, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», μας καλεί για 14η συνεχόμενη χρονιά να συμμετέχουμε έμπρακτα στην προσπάθεια που γίνεται από τις 15 Μαρτίου έως τις 22 Μαρτίου, για ένα ασφαλέστερο και σύγχρονο εθνικό δίκτυο. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ), την υποστήριξη του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», καθώς και τη στήριξη πολλών ακόμη φορέων και οργανώσεων, φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, μέσα από μία σειρά δράσεων ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, το Σάββατο 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από τις 19.00 έως τις 20.00 «ζωντανή» συζήτηση στην εκπομπή Open Your Mind που φιλοξενείται στη πλατφόρμα NEVRONAS με θέμα «Μιλάμε για την Οδική Ασφάλεια». Την επόμενη ημέρα, θα διεξαχθεί δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οδηγών και πολιτών, σε επιλεγμένους δρόμους και σημεία του Δήμου Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, χάρη στη συμβολή του Συλλόγου Εθελοντές Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων, αλλά και της Τροχαίας Νέας Ιωνίας.

Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα «τρέχει» επίσης η παγκόσμια καμπάνια «THIS IS MY STREET», μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης που μας παρακινεί να τραβήξουμε μία selfie, η οποία θα αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτια του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», ώστε να συσπειρώσουμε τις φωνές και τα αιτήματά μας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων στους δρόμους, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τον σχεδιασμό και τη συνύπαρξη σε βιώσιμες πόλεις.

Επιπλέον, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα συμμετέχει διαδικτυακά στο 25ο Συνέδριο European Level Crossing Forum ELCF, το οποίο συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) και αφορά σε θέματα ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων. Την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 19 Μαρτίου, από τις 17.00 έως τις 20.00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Ψηφιακή Δημιουργία και Οδική Ασφάλεια», σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τέλος, η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλεια θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο, μία πρωτοβουλία που γίνεται σε συνεργασία με τη Responsible Young Drivers-RYD, κατά την οποία το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα προωθήσει έναν χρηστικό «σελιδοδείκτη» με συμβουλές που στοχεύουν στη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων για την ευγένεια στο δρόμο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και μετακινούμαστε στους δρόμους της πόλης. Ειδικότερα την παρούσα περίοδο που η λέξη «ασφάλεια» έχει καθορίσει τον τρόπο ζωής και τις μετακινήσεις μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε την μακροχρόνια «επιδημία» των τροχαίων, όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε τη σημερινή πανδημία. Με άλλα λόγια, να προστατεύσουμε πρώτα τον εαυτό μας, προφυλάσσοντας συγχρόνως τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Δεν έχει σημασία αν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, στη θέση του συνοδηγού ή είμαστε πεζοί. Αυτό που έχει σημασία να θυμόμαστε είναι πως ο βασικός ρόλος μας ως καθημερινοί χρήστες του οδικού δικτυού, είναι να σεβόμαστε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ