ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσοι Ευρωπαίοι οδηγοί θα σκέφτονταν ένα ηλεκτρικό ως το επόμενο αυτοκίνητό τους;

Πόσοι Ευρωπαίοι οδηγοί θα σκέφτονταν ένα ηλεκτρικό ως το επόμενο αυτοκίνητό τους;

H ηλεκτροκίνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, με τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν συνεχώς καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται και οι υποδομές φόρτισης που είναι καθοριστικές για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Αυτή είναι βέβαια η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι οδηγοί στην Ευρώπη να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Προκειμένου να το διαπιστώσει αυτό η Nissan, που είναι από τους πρωτοπόρους στο συγκεκριμένο τομέα, διεξήγαγε μια έρευνα σε 7.000 οδηγούς σε όλη την Ευρώπη. Οδηγούς που χρησιμοποιούν ήδη EVs αλλά και οδηγούς που μετακινούνται με συμβατικά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE).

Από την έρευνα αυτή προέκυψε πως το 89% των οδηγών EV δήλωσε πως η μετάβαση σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν μια σωστή απόφαση. Το 74% αισθάνονται πιο άνετοι και το 77% το βρίσκουν πιο ξεκούραστο στην οδήγηση από ότι ένα όχημα ICE, το 97% θεωρεί πως ότι η μετάβαση από κινητήρες εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικούς «ήταν όπως αναμενόταν» ή «ευκολότερη», ενώ το 70% παραδέχεται πως η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους είναι καλύτερη από την αναμενόμενη πριν από την αγορά.

Έτσι το 89% των ευρωπαίων οδηγών EV δήλωσε πως είναι ικανοποιημένοι με την εμπειρία τους, το 78% δηλώνει ότι είναι καλύτερη από αυτό που ανέμεναν, ενώ πάνω από το ένα τρίτο (34%) των οδηγών EV αποφάσισαν να κάνουν την αλλαγή χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των οδηγών ICE που εξετάζουν την αγορά ενός EV, επιβεβαιώνουν με την σειρά τους ότι η προηγμένη τεχνολογία τους δελεάζει για την μετάβαση αυτή. Επίσης οι μισοί (49%) των οδηγών αυτοκινήτων με συμβατικό κινητήρα σκέφτονται την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, με το 40% των οδηγών EV να έχουν πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη αγορά για τον ίδιο λόγο. Το 33% των οδηγών EV έλαβε την απόφαση λόγω των μηδενικών εκπομπών των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η προοπτική του χαμηλού κόστους χρήσης δελεάζει το 31% των οδηγών ενός αυτοκινήτου ICE που σκέφτονται να το αλλάξουν με ένα EV, ενώ έχοντας κάνει αυτή την αλλαγή, το 83% των οδηγών EVs παραδέχεται ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητό τους έχει χαμηλότερο κόστος χρήσης από το αναμενόμενο.

Στο ερώτημα αν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο το επόμενο αυτοκίνητό τους να είναι ηλεκτρικό το 70% των Ευρωπαίων οδηγών δηλώνουν θετικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ