ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H κανούργια EQB είναι η ηλεκτρική έκδοση της Mercedes GLB

H κανούργια EQB είναι η ηλεκτρική έκδοση της Mercedes GLB

H Mercedes, μετά την πρεμιέρα της ηλεκτρικής της ναυαρχίδας, της EQS, παρουσίασε ένα ακόμα EV, την EQB. Η αποκάλυψή της έγινε στην Κίνα, όπου θα είναι άμεσα διαθέσιμη, ενώ στην πορεία και πριν το τέλος της χρονιάς θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Όπως διαφαίνεται τόσο από την εμφάνισή της όσο και από το όνομά της η EQB είναι η ηλεκτρική έκδοση της GLB, με την οποία έχει τις ίδιες ουσιαστικά εξωτερικές διαστάσεις -το μήκος της φτάνει τα 4,684 μέτρα- αλλά και τις ίδιες γραμμές αμαξώματος. Η διαφοροποίησή της βρίσκεται στα στοιχεία που υιοθετεί η γερμανική εταιρεία στα EV της. Στοιχεία όπως η κλειστή μάσκα ή η οπτική ένωση των πίσω φώτων με μια φωτεινή λωρίδα.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου η εικόνα είναι γνώριμη τόσο από την GLB όσο και από την EQA, γεγονός που σημαίνει πως και εδώ τα ηλεκτρονικά συστήματα, π.χ. το σύστημα πλοήγησης, έχει προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της ηλεκτροκίνησης σε ότι αφορά κυρίως την αυτονομία και την επαναφόρτιση.

Η οποία για τη μπαταρία με την καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα των 66,5 kWh μπορεί να γίνει σε εναλλασσόμενο (AC) τριφασικό ρεύμα με ισχύ έως και 11,0 kWh και με συνεχές ρεύμα (DC) με ταχυφορτιστή ισχύος έως και 100 kW.

Η έκδοση της EQB που παρουσιάστηκε επίσημα στην Κίνα είναι η τετρακίνητη 350 4MATIC με δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά 292 ίππους. Η βασική εκδοχή της θα είναι η EQB 250 με κίνηση στους εμπρός τροχούς και απόδοση 190 ίππων.

Η τελευταία αναμένεται να ξεκινά στη Γερμανία, μετά την αφαίρεση των κρατικών επιδοτήσεων που στη συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλές, από τις 47.000 ευρώ.

Οι Mercedes EQB που θα πωλούνται στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια αγορά πλην Κίνας θα κατασκευάζονται στην Ουγγαρία, ενώ αυτές της Κίνας σε ένα από τα εργοστάσια της εταιρείας στο Πεκίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ