ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το καινούργιο ηλεκτρικό SUV της Toyota ονομάζεται bZX4

Αυτοκίνητο: Το καινούργιο ηλεκτρικό SUV της Toyota ονομάζεται bZX4

Το bZX4 είναι μάλλον ένα περίεργο και ασυνήθιστο όνομα για ένα καινούργιο αυτοκίνητο και φυσικά γεννά το ερώτημα από που προέρχεται. Η απάντηση είναι μάλλον απλή: η Toyota έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με την ονομασία beyond Zero που αναφέρεται στο μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα κάποιων μοντέλων της σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Από την παραγωγή τους μέχρι και την απομάκρυνσή τους από την κυκλοφορία.

Το 2025 η Toyota θα έχει στη γκάμα της συνολικά 15 ηλεκτρικά μοντέλα, εν των οποίων τα εφτά θα είναι beyond Zero και ένα από αυτά θα είναι η έκδοση παραγωγής του bZX4. Που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 2022 και δεν θα διαφέρει κατά πολύ από το πρωτότυπο που έκανε την εμφάνισή του στην έκθεση της Σαγκάης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ηλεκτρικό RAV4, που βασίζεται στο καινούργιο, ειδικά εξελιγμένο -σε συνεργασία και με τη Subaru- για την ηλεκτροκίνηση πλαίσιο e-TNGA της ιαπωνικής εταιρείας. Η οποία κατά την προσφιλή της συνήθεια είναι συγκρατημένη με τα όσα ανακοινώνει.

Έτσι όλα όσα γνωρίζουμε είναι ότι το bZX4 θα έχει έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε του άξονα, οπότε θα είναι και τετρακίνητο. Από πλευράς αισθητικής η εικόνα του προσδιορίζεται από τη μεγάλη, κλειστή του μάσκα αλλά και από την έντονη κλίση της πίσω κολώνας του. Παράλληλα και όπως συμβαίνει τελευταία με πολλά EVs που παρουσιάζονται τα πίσω του φώτα αποτελούν με τη βοήθεια μιας φωτεινής λωρίδας που τα ενώνει ένα ενιαίο σύνολο και μια οπτική ταυτότητα.

Στο εσωτερικό γίνεται περισσότερο σαφές πως πρόκειται για ένα πρωτότυπο, ειδικά αν το τιμόνι είναι το αεροπορικού τύπου yoke -αντίστοιχο με αυτό που ανακοίνωσε η Tesla- που θα είναι διαθέσιμο αρχικά στην Κίνα.

Από και κει πέρα ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός και ψηλά τοποθετημένος, ενώ παρά την ύπαρξη μιας μεγάλης οθόνης αφής για το σύστημα infotainment θα υπάρχουν και κάποια φυσικά κουμπιά. Που θα κάνουν πιο εύκολο το χειρισμό και δεν θα αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Από πλευράς χώρων η Toyota αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι μεγάλοι και άνετοι, ενώ στα συν περιλαμβάνεται και το επίπεδο δάπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ