ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H νέα Skoda Fabia παρουσιάστηκε επίσημα και είναι αναβαθμισμένη

H νέα Skoda Fabia παρουσιάστηκε επίσημα και είναι αναβαθμισμένη

Η προσέγγιση της Skoda για τη νέα Fabia είναι ξεκάθαρη: χρησιμοποίησε ότι καλύτερο είχε στη διάθεσή της, αρχής γενομένης από το πλαίσιο MQB-A0 του ομίλου Volkswagen. Που επέτρεψε την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων -η νέα Fabia είναι 11 εκατοστά πιο μεγάλη από την προκάτοχό της- αλλά και του μεταξονίου (+94 χιλιοστά).

Έτσι εξασφαλίστηκαν μεγαλύτεροι χώροι στο εσωτερικό, με ενδεικτικό για αυτό το πορτμπαγκάζ που μεγάλωσε στα 380 λίτρα, τιμή εξαιρετική για υπερ-μίνι. Παράλληλα αυξήθηκε και η ακαμψία, γεγονός που πέρα από την οδική συμπεριφορά συμβάλλει θετικά και στο επίπεδο παθητικής ασφάλειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσοχή που έδωσαν οι μηχανικοί της Skoda στην αεροδυναμική, καθώς η νέα Fabia έχει συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,28, τιμή κορυφαία για την κατηγορία Β.

Η λογική αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού επικρατεί και στο εσωτερικό, με ένα σύγχρονο σχεδιασμό που προσδιορίζεται από την οθόνη αφής του συστήματος infotainment, η διαγώνιος της οποίας κυμαίνεται από 6,5 έως 9,2 ίντσες. Προαιρετικά είναι διαθέσιμος και ένας παραμετροποιήσιμος ψηφιακός πίνακας οργάνων με διαγώνιο 10,25 ιντσών.

Από κει και πέρα οι δυνατότητες διασύνδεσης είναι ολοκληρωμένες -υπάρχει και θέση ασύρματης φόρτισης smartphone καθώς και συνολικά 5 θύρες USB- ενώ διαθέσιμα είναι και πολλά συστήματα υποβοήθησης. Μεταξύ αυτών και το ημι-αυτόνομο Travel Assist που είναι ενεργό έως και τα 210 χλμ./ ώρα.

Η γκάμα των κινητήρων της νέας Fabia αποτελείται από δυο ατμοσφαιρικό τρικύλινδρα σύνολα 1.000 κυβικών με 65 και 80 ίππους και δύο turbo, τους γνωστούς TSI με 95 και 110 ίππους. Ο πιο ισχυρός είναι ο μόνος που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και προαιρετικά με αυτόματο με 7. Το οποίο είναι στάνταρ στην κορυφαία έκδοση με τον 1.5 TSΙ των 150 ίππων, που διαθέτει και σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων.

Η νέα Skoda Fabia υπολογίζεται πως θα είναι στη χώρα μας προς τα τέλη του έτους, με τις τιμές της να ανακοινώνονται τότε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ