ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Born είναι το πρώτο ηλεκτρικό της Cupra, της σπορ μάρκας της Seat

To Born είναι το πρώτο ηλεκτρικό της Cupra, της σπορ μάρκας της Seat

Τα ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου Volkswagen αυξάνονται και πληθαίνουν και αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Cupra, της σπορ μάρκας της Seat να παρουσιάσει το δικό της.

Το οποίο ονομάζεται Born, βασίζεται στο γνωστό πια μεταβλητό πλαίσιο MEB του γκρουπ και έχει πολλά κοινά με το VW ID.3. Όχι μόνο σε ότι αφορά τη βάση και το σύστημα πρόωσης αλλά και την εμφάνιση.

Απλά μιας και η Cupra έχει πιο σπορ προφίλ έτσι και το Born είναι πιο δυναμικό. Με μια εμφατική μάσκα με το χαρακτηριστικό σήμα της μάρκας και ιδιαίτερους προβολείς, ενώ τα πίσω φώτα ενώνονται με μια φωτεινή λωρίδα δημιουργώντας έτσι μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένας μεγάλος διαχύτης.

Η ίδια λογική έχει ακολουθηθεί και στο εσωτερικό, με τη μεγάλη εικόνα να θυμίζει το ID.3 και να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε λεπτομέρειες, όπως π.χ. στα ειδικά γραφικά στον πίνακα οργάνων ή στις επενδύσεις στις πόρτες και στο διάκοσμο.

Το Born, όπως και το ID.3, θα είναι διαθέσιμο μόνο με έναν κινητήρα στον πίσω άξονα αλλά σε αρκετές εκδόσεις τόσο από πλευράς ισχύος όσο και μπαταριών. Η βασική έκδοση του ηλεκτρικού Cupra έχει μπαταρία 45 KWh, ηλεκτρικό κινητήρα 150 ίππων, αυτονομία 340 χιλιομέτρων και 0-100 χλμ./ ώρα σε 8,9 δεύτερα.

Ακολουθεί η έκδοση των 204 ίππων και των 58 kWh, στην οποία η αυτονομία φτάνει τα 418 χιλιόμετρα, και το 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση 7,3 δευτερολέπτων. Η ίδια μπαταρία υπάρχει και στην e-boost των 231 ίππων, που έχει την ίδια αυτονομία. Εδώ το 0-100 χλμ./ ώρα έρχεται σε 6,6 δεύτερα.

Ο ίδιος κινητήρας μπορεί να συνδυαστεί και με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 77,0 kWh με την οποία η αυτονομία φτάνει τα 540 χιλιόμετρα, ενώ το 0-100 χλμ./ ώρα ολοκληρώνεται με μια μικρή καθυστέρηση, σε 7,0 δεύτερα, λόγω του αυξημένου βάρους.

Με τη συγκεκριμένη μπαταρία η φόρτιση μπορεί να γίνει σε ταχυφορτιστή 125 KW, όπου 7 λεπτά σύνδεσης αρκούν για να προσθέσουν δυνατότητα κίνησης για 100 επιπλέον χιλιόμετρα.

Το Cupra Born θα αρχίσει να κατασκευάζεται το Σεπτέμβριο και στην Ελλάδα αναμένεται προς τα τέλη της χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ