ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Mercedes EQA είναι ένα πολύ έξυπνο ηλεκτρικό SUV

H Mercedes EQA είναι ένα πολύ έξυπνο ηλεκτρικό SUV

Η EQA μπορεί να είναι το πιο μικρό από τα ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes ΕQ, αλλά δεν υπολείπεται σε κανέναν τομέα από τα πιο μεγάλα και πιο ακριβά.

Και επειδή όλα ξεκινούν από το καλό υπόβαθρο η βάση της είναι το εξαιρετικό πλαίσιο της νέας γενιάς της επιτυχημένης GLA, μετά βέβαια από τις απαραίτητες τροποποιήσεις για την περίσταση.

Με την GLA μοιράζεται στην ουσία και τις εξωτερικές διαστάσεις. Αυτό σημαίνει πως με μήκος 4,463 μέτρων η EQA θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευέλικτη μέσα στην πόλη, όπου αναμένεται να διανύσει αρκετά από τα συνολικά της χιλιόμετρα. Πολύ ήσυχα, ιδιαίτερα οικονομικά και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Φυσικά το κόμπακτ ηλεκτρικό SUV διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γκάμα των μοντέλων της ΕQ. Στοιχεία όπως την κλειστή μάσκα με την επιφάνεια black panel αλλά και τη φωτεινή λωρίδα που συνδέει τόσο τους χαρακτηριστικής σχεδίασης στάνταρ LED προβολείς όσο και τα επίσης LED πίσω φώτα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια φωτεινή ταυτότητα που εξασφαλίζει στην πιο μικρή, προς το παρόν τουλάχιστον, ηλεκτρική Mercedes μια φωτεινή ταυτότητα αλλά και την καθιστά άμεσα αναγνωρίσιμη ως EV (Electric Vehicle).

Ταυτόχρονα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την GLA, οι σχεδιαστές της Mercedes έχουν τονίσει και το χαρακτήρα SUV της EQA.

Το εσωτερικό της οποίας ακολουθεί την πολύ μοντέρνα και high tech λογική και σχεδίαση των άλλων μοντέλων αντίστοιχου μεγέθους της Mercedes. Έτσι η αίσθηση πολυτέλειας είναι μεν διακριτική αλλά σαφής και διάχυτη και η ποιότητα κορυφαία, υπάρχουν λεπτομέρειες που διαφοροποιούν το ηλεκτρικό SUV, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το μοναδικό στην αυτοκινητοβιομηχανία ελεύθερο και ενιαίο οπτικά σύμπλεγμα των δύο οθονών, η διαγώνιος των οποίων μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 10,25 ίντσες.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που βρίσκεται μπροστά από τον οδηγό μπορεί φυσικά να παραμετροποιηθεί, ενώ η δεξιά οθόνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του MBUX. Του κορυφαίου συστήματος infotainment που και εδώ βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, έχει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, νέες δυνατότητες όπως το Energizing Intelligence που εξασφαλίζει την άνεση των επιβαινόντων και προσαρμόζεται στις ανάγκες αλλά και στις συνήθειες του οδηγού. Το παρόν μπορεί να δώσει φυσικά και η ψηφιακή βοηθός Mercedes, ενώ το σημαντικό είναι πως πολλές από τις λειτουργίες έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της ηλεκτροκίνησης.

Για παράδειγμα το σύστημα πλοήγησης με Electric Intelligence λαμβάνει υπόψη του μια σειρά παραμέτρων προκειμένου να απαλλάξει τον οδηγό από το άγχος της αυτονομίας όσο και την ανάγκη φόρτισης της μπαταρίας. Συνυπολογίζοντας μάλιστα και το χρόνο που θα χρειαστεί για αυτό.

Ευτυχώς αυτός δεν θα είναι πολύς, μιας και η ιδιαίτερα εξελιγμένη και σύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου της EQA υποστηρίζει την χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) με ισχύ έως και 100 kW. Στην περίπτωση αυτή η φόρτιση της μπαταρίας με την ενεργειακή χωρητικότητα των 66,5 kWh, από το 10 έως το 80%, ολοκληρώνεται σε μόλις 30 λεπτά. Η φόρτιση της EQA είναι πάντως γρήγορη και στο σπίτι, καθώς με τη χρήση wallbox των 11,0 kW απαιτούνται λιγότερες από 6 ώρες.

Η μπαταρία της EQA, σε συνδυασμό και με τα προηγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας που διαθέτει, εξασφαλίζει ταυτόχρονα και μεγάλη αυτονομία, η οποία φτάνει μέχρι και τα 432 χιλιόμετρα. Ενδιαφέρον είναι πως η μπαταρία, που κατασκευάζεται στη Γερμανία, βρίσκεται μέσα σε έναν ειδικό κλωβό στο δάπεδο του πλαισίου, μάλιστα αποτελεί δομικό στοιχείο του αυξάνοντας την ακαμψία του, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένη.

Η μπαταρία τροφοδοτεί με ενέργεια έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες, ανάλογα με την έκδοση. Η εισαγωγική EQA 250 έχει έναν ηλεκτροκινητήρα 190 ίππων στον εμπρός άξονα, ο οποίος συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο μιας σχέσης, κινεί τους εμπρός τροχούς και εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 8,9 δεύτερα.

Οι άλλες δύο εκδόσεις έχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, κάτι που σημαίνει πως είναι 4MATIC (τετρακίνητες). Στην EQA 300 η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 228 ίππους, ενώ στην EQA 350 είναι 292 ίπποι, που φυσικά εξασφαλίζουν και πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 7,7 και 6,0 δεύτερα αντίστοιχα).

Η τελική ταχύτητα σε κάθε περίπτωση περιορίζεται στα 160 χλμ./ ώρα, ενώ στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η EQA διαθέτει στάνταρ αντλία θερμότητας, η οποία εξασφαλίζει την θέρμανση ή την ψύξη του εσωτερικού χωρίς να επηρεάζεται αισθητά η αυτονομία.

Ένα επιπλέον στοιχείο άξιο λόγου και αναφοράς είναι η εγγύηση καλής λειτουργίας των 8 ετών ή των 160.000 χιλιομέτρων για τη μπαταρία της EQA, ενώ σημαντικό είναι πως η απόκτηση μιας EQA συνδυάζεται με διάφορα προνόμια, που προκύπτουν από τη συνεργασία της Mercedes με την Elpedison. Μεταξύ αυτών η επιδότηση τοποθέτησης wallbox, που μαζί με την αντίστοιχη κρατική φτάνει συνολικά τα 1.000 ευρώ, η επιλογή της Elpedison ως προμηθευτή ενέργειας και του προγράμματος DriveGreen Welcome Electricity που συνδυάζεται με δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας 190 kWh για τη φόρτιση της EQA που αντιστοιχούν σε 1.200 χιλιόμετρα μηνιαίως αλλά και με μια δωροεπιταγή 150 ευρώ για δωρεάν φόρτιση στο δίκτυο των δημόσιων φορτιστών της ψηφιακής υπηρεσίας Mercedes me Charge.

Για τον καλύτερο έλεγχο της φόρτισης αλλά και για πολλές άλλες λειτουργίες της EQA υπάρχουν και τα ψηφιακά προϊόντα του Mercedes me connect και οι αντίστοιχες εφαρμογές.

Η Mercedes EQA είναι διαθέσιμη σε τρεις γραμμές εξοπλισμού, τις Urban, Electric Art και AMG, ενώ υπάρχει και η ειδική για το λανσάρισμα Edition 1. Οι τιμές της ξεκινούν από τις 49.590 ευρώ, από τις οποίες αφαιρείται η κρατική επιδότηση του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά" που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6.000 ευρώ. Παράλληλα απαλλάσσεται από το φόρο εταιρικής χρήσης.