ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Nissan JUKE είναι το πιο προηγμένο και το πιο ξεχωριστό μοντέλο της κατηγορίας του

To Nissan JUKE είναι το πιο προηγμένο και το πιο ξεχωριστό μοντέλο της κατηγορίας του

Πριν από μια δεκαετία τα SUV ναι μεν είχαν ήδη εδραιωθεί αλλά στις πιο μεγάλες κατηγορίες, ενώ στην compact η παρουσία τους ξεκίνησε με το Nissan JUKE. Ενός μοντέλου που θεωρείται και είναι πρωτοποριακό τόσο γιατί θεμελίωσε μια ολόκληρη κλάση όσο και λόγω της ρηξικέλευθης εμφάνισής του. Που διέφερε πραγματικά σε σχέση με ότι είχε συνηθίσει κανείς έως τότε και διέθετε έναν αναμφισβήτητα έντονο χαρακτήρα.

Ο χαρακτήρας αυτός εξελίχθηκε και εκσυγχρονίστηκε στη δεύτερη γενιά του, αλλά παρέμεινε εξίσου έντονος διατηρώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο ως JUKE. Στοιχεία όπως οι οβάλ προβολείς, που πλέον συνδυάζονται με LED φώτα ημέρας σχήματος Υ που συμβάλλουν στη δημιουργίας μιας φωτεινής υπογραφής.

Βασικό στοιχείο της εικόνας του και η εμφατική μάσκα V-Motion της Nissan, ενώ η εικόνα ολοκληρώνεται από την «αιωρούμενη» οροφή, τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες στο προφίλ του, τις ζάντες των έως και 19 ιντσών και την προαιρετική διχρωμία του αμαξώματος.

Το νέο JUKE είναι σαφώς πιο μεγάλο σε σχέση με το αρχέτυπο, αλλά διατηρεί τις δυναμικές και σπορ αναλογίες που έκαναν το μοντέλο της πρώτης γενιάς ένα σύγχρονο icon. Συνδυάζει το στυλ ενός coupe με το αμάξωμα ενός crossover και προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό, που το καθιστά ιδανικό τόσο για το αστικό περιβάλλον, όσο και έξω από αυτό.

Οι μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις έχουν φυσικά θετικό αντίκτυπο και στους χώρους στο εσωτερικό του. Το νέο JUKE είναι σαφώς πιο άνετο για τους επιβάτες, ειδικά αυτούς του πίσω καθίσματος και τις αποσκευές τους, καθώς το πορτμπαγκάζ του φτάνει τα 422 λίτρα. Τιμή από τις κορυφαίες στην κατηγορία.

Και αν οι χώροι είναι η μια παράμετρος για το εσωτερικό η άλλη είναι ο σχεδιασμός του, που ξεχωρίζει για τη σύγχρονη αισθητική του προσέγγιση και τα νέα, υψηλής ποιότητας και μαλακής αφής υλικά στο ταμπλό, στις επενδύσεις των θυρών και στο δάπεδο. Που εξασφαλίζουν μια αίσθηση ασύγκριτης ποιότητας, που ενισχύεται και άλλο από τις προαιρετικές επενδύσεις από Alcantara ή δέρμα των καθισμάτων.

Μάλιστα τα εμπρός στάνταρ monoform σπορ καθίσματα, που χαρακτηρίζονται τόσο από την προσεγμένη εμφάνισή τους όσο και από την άνεση που παρέχουν, ενσωματώνουν σε συγκεκριμένες εκδόσεις το πρωτοποριακό ηχοσύστημα Bose Personal Plus, που προσφέρει ένα κορυφαίο ακουστικό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο ηχοσύστημα ελέγχεται και μέσω της οθόνης των 8,0 ιντσών, που παρέχει εύκολη πρόσβαση στην εφαρμογή Nissan Connect Services, ενώ εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Nissan γνωρίζει πολύ καλά πως όσοι επιλέγουν το JUKE, θέλουν το αυτοκίνητό τους να ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο ζωής τους.

Έτσι το compact SUV της διαθέτει το πιο εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε μοντέλο της, με απρόσκοπτη ενσωμάτωση των smartphones, μια εφαρμογή για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του JUKE και WiFi για τους επιβάτες που θέλουν data.

Η τελευταία έκδοση του συστήματος πληροφοριών ψυχαγωγίας NissanConnect επιτρέπει στους επιβάτες του νέου JUKΕ να χρησιμοποιούν το Apple CarPlay ή το Android Auto για να αντικατοπτρίζουν τις εφαρμογές του smartphone τους, στην οθόνη αφής των 8,0 ιντσών.

Όταν δεν χρησιμοποιείται η πλοήγηση μέσω smartphone, ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα πλοήγησης TomTom & Live Traffic. Για να κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού του, το νέο JUKE είναι συμβατό με το Google Assistant, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου λειτουργιών, όπως των φώτων του οχήματος και της αποστολής προορισμών στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, μιλώντας απλά στην έξυπνη συσκευή του.

Ταυτόχρονα τo JUKE, που έχει αξιολογεί με την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων από το Euro NCAP, είναι εξοπλισμένο με πλήθος προηγμένων τεχνολογιών υποστήριξης οδήγησης και επιλογών ψυχαγωγίας και πληροφόρησης, κάνοντας την κάθε διαδρομή πιο ασφαλή, πιο απλή και φυσικά και πιο ευχάριστη. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν την Έξυπνη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης με Αναγνώριση Πεζών και Ποδηλάτων, την Αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας, την Έξυπνη Παρέμβαση Εσφαλμένης Αλλαγής Λωρίδας, το Σύστημα Προειδοποίησης Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας και την Παρέμβαση Τυφλού Σημείου. Η τελευταία λειτουργία, που είναι μοναδική για τη συγκεκριμένη κατηγορία προειδοποιεί τον οδηγό όταν ένα αυτοκίνητο μπαίνει στο τυφλό σημείο του (κατά την αλλαγή λωρίδας) και επαναφέρει το νέο JUKE πίσω στη λωρίδα του.

Επίσης διαθέσιμη είναι και η προηγμένη τεχνολογία ProPILOT της Nissan, που προσφέρει ηλεκτρονική υποβοήθηση στο τιμόνι, την επιτάχυνση και την πέδηση, θα είναι διαθέσιμη στο JUKE για πρώτη φορά. Σχεδιασμένο για χρήση σε αυτοκινητόδρομους και σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, το ProPILOT επιταχύνει και επιβραδύνει το όχημα, έτσι ώστε ο οδηγός να διατηρεί την σωστή απόσταση και ταχύτητα και με το αυτοκίνητο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

Φυσικά ένα τόσο σύγχρονο και ξεχωριστό μοντέλο σαν το JUKE δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει στους κατόχους του και τη δυνατότητα να προσθέσουν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά και να εκφράσουν το δικό τους στυλ.

Αυτό γίνεται μέσω της έκδοσης N-Design που προσφέρει το απόλυτο πακέτο εξατομίκευσης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών συνδυασμών για τα καθίσματα, το ταμπλό, την πόρτα και το υποβραχιόνιο. Η επιλογή Urbanizer προσφέρει μια μοντέρνα, έντονη χρωματική αντίθεση και φρέσκια εμφάνιση με ασπρόμαυρο συνθετικό δέρμα, η Midnight προσφέρει ένα εκλεπτυσμένο και κομψό εσωτερικό με μαύρο Alcantara και δέρμα, ενώ η Juke προβάλει ένα εντυπωσιακό cockpit με πορτοκαλί και μαύρο δέρμα.

Συνολικά, η N-Design, προσφέρει 20 συνδυασμούς για εξατομίκευση τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά του νέου JUKE.

Το οποίο κινείται από ένα σύνολο βενζίνης 1.000 κυβικών, που με τη βοήθεια turbo αποδίδει 114 ίππους και 200 Nm. Ο ιδιαίτερα σύγχρονος τρικύλινδρος συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων είτε προαιρετικά με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DCT), με paddle shifts. Ανεξαρτήτως κιβωτίου η οικονομία καυσίμου είναι εξαιρετική -5,9 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα με το χειροκίνητο κιβώτιο και 6,1 για το DCT κατά WLTP(μικτός κύκλος)-, ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 είναι 135 γραμμάρια το χιλιόμετρο κατά WLTP για το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και 138 για το DCT.

Παράλληλα το «D-Mode» επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει εύκολα ένα από τα τρία διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης -Standard, Eco και Sport– προκειμένου να ρυθμίζει την απόκριση του αυτοκινήτου ανάλογα με το δρόμο ή τη διάθεσή του.

Ο πολύ καλός κινητήρας σε συνδυασμό με το καινούργιο και ιδιαίτερα εξελιγμένο πλαίσιο CMF-B αλλά και τις πολύ σωστά σχεδιασμένες και ρυθμισμένες αναρτήσεις εξασφαλίζουν ένα απόλυτα ασφαλές, συμμετοχικό και fun to drive οδηγικό προφίλ.

Το νέο JUKE ξεκινά από τις 17.900€, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους που φτάνει μέχρι και τα 1.200€, ανάλογα με την έκδοση.