ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το Hopium Machina είναι ένα σπορ τετραθέσιο που καταναλώνει υδρογόνο

Αυτοκίνητο: Το Hopium Machina είναι ένα σπορ τετραθέσιο που καταναλώνει υδρογόνο

Το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ενεργειακών κυψελών για την κίνηση οχημάτων αποτελεί μια πιθανή λύση για το μέλλον. Κυρίως για την κίνηση βαρέων οχημάτων στα οποία οι μπαταρίες, λόγω μεγέθους και βάρους, δεν αποτελούν μια εφικτή λύση.

Μέχρι στιγμής oι Toyota και Honda έχουν στη γκάμα τους υδρογονοκίνητα μοντέλα -η Honda πάντως προχωρά στην κατάργηση του Clarity- ενώ σποραδικά υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η γαλλική Hopium που έχει ιδρύσει ο πρώην οδηγός αγώνων Olivier Lombard, που το 2011 ήταν ο νεαρότερος νικητής της κατηγορίας LMP2 στο Le Mans.

Το πλάνο της εταιρείας είναι η κατασκευή high end υδρογονοκίνητων μοντέλων και ένα πρώτο βήμα είναι η Machina, που πλέον έχει περάσει στο στάδιο του πρωτοτύπου. Που ονομάζεται «Alpha 0» και οι δοκιμές θα αποδείξουν στην πράξη την λειτουργικότητα αλλά και την αξιοπιστία του συστήματος των ενεργειακών κυψελών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ανεφοδιασμός με υδρογόνο του Hopium Machina θα διαρκεί περίπου 3 λεπτά και θα εξασφαλίζει μια αυτονομία της τάξης των 1.000 χιλιομέτρων. Η απόδοση θα ξεπερνά τους 500 ίππους, ενώ η τελική του ταχύτητα θα φτάνει μέχρι και τα 230 χλμ./ ώρα.

Τα πλάνα της γαλλικής εταιρείας προβλέπουν την κατασκευή 1.000 αυτοκινήτων, ενώ μια πρώτη κράτηση απαιτεί την προκαταβολή 410 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ