ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το Fiat 131 Abarth Rally Stradale είναι η βάση του θρυλικού αγωνιστικού

Αυτό το Fiat 131 Abarth Rally Stradale είναι η βάση του θρυλικού αγωνιστικού

Αρκετά πριν από την κυριαρχία των Lancia Delta Integrale στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι ένα άλλο ιταλικό αγωνιστικό είχε σαρώσει τα πάντα. Ο λόγος για το Fiat 131 Abarth που στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, πιο συγκεκριμένα από το 1977 έως το 1981 είχε κατακτήσει τρεις τίτλους κατασκευαστών και 2 οδηγών.

Προκειμένου να πάρει ομολογκασιόν έπρεπε να κατασκευαστούν συνολικά 400 μονάδες του αυτοκινήτου που βλέπετε στις φωτογραφίες μας.

Που ονομάζεται Fiat 131 Rally Stradale και είναι η απόδειξη πως ένα ταπεινό οικογενειακό μπορεί να μετατραπεί σε όπλο. Οπτικά με τα φουσκωμένα φτερά του, τις αεροτομές και την εισαγωγή αέρα στο καπό.

Το οποίο ήταν κατασκευασμένο από φάιμπεργκλας προκειμένου να μειωθεί το βάρος έστω και κατά λίγα κιλά, ενώ αλλαγές έχουν γίνει και κάτω από το πορτμπαγκάζ, καθώς η ανάρτηση εδώ είναι ανεξάρτητη και όχι ο στάνταρ ημιάκαμπτος άξονας. Όσο για το κιβώτιο είναι ασυγχρόνιστο.

Ο κινητήρας είναι ένας δίλιτρος τετρακύλινδρος που τροφοδοτείται από ένα καρμπυρατέρ Weber και αποδίδει στην έκδοση δρόμου 140 ίππους. Που μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αλλά σύμφωνα με τις δοκιμές της εποχής εξασφάλιζαν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε περίπου 7,5 δεύτερα.

Το αγωνιστικό πάντως είχε τροφοδοσία με μηχανικό ψεκασμό και απέδιδε 240 ίππους, 100 περισσότερους από την πολιτική του έκδοση. Η οποία αναμένεται σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s να βρει καινούργιο ιδιοκτήτη με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 95 έως και 150.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ