ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το νέο ηλεκτρικό Tesla Model 3 θα κοστίζει στον αγοραστή του 20.000 ευρώ

Το νέο ηλεκτρικό Tesla Model 3 θα κοστίζει στον αγοραστή του 20.000 ευρώ

Πιστή στο ραντεβού της η Tesla, η αμερικανική αυτοκινοτοβιομηχανία με την αποκλειστικά ηλεκτρική γκάμα, παρουσίασε την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, το νέο και πιο φιλόδοξο μοντέλο της, το Model 3, στο οποίο στηρίζει στην ουσία το μέλλον της. Στην επίσημη εκδήλωση το παρόν έδωσε φυσικά και ο ιδιοκτήτης της μάρκας, ο πολύς Elon Musk, ο οποίος με ένα στυλ αλά Steve Jobs εκθείασε το Model 3, χωρίς όμως να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Ανέφερε πάντως με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό πως τις πρώτες 24 ώρες η Tesla δέχθηκε 115.000 προ- παραγγελίες, νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό, που προσδιαγράφει ευθύς εξαρχής την εμπορική επιτυχία. Αν λάβει πάντως κανείς υπόψιν του πως το 2015 η αμερικάνικη εταιρεία πούλησε παγκοσμίως μόλις 50.000 μονάδες των πολύ πιο ακριβών ομολογουμένως Model S και Model X -το SUV με τις πίσω πόρτες αλά φτερά γλάρου έχει λίγους μήνες στην αγορά- τότε είτε συμμερίζεται τον ενθουσιασμό είτε κάνει δεύτερες σκέψεις.

Γεγονός είναι πως 1- 2 ημέρες πριν την 31η Μαρτίου στις αντιπροσωπείες της Tesla στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο που το έχουμε δει μόνο την πρώτη μέρα των εκπτώσεων στην είσοδο των αμερικάνικων ή βρετανικών πολυκαταστημάτων ή μπροστά από τα Apple stores όταν αρχίζει η διάθεση των νέων iPhone: υποψήφιοι αγοραστές του Model 3 στήνονταν για να είναι οι πρώτοι που θα το παραγγείλουν και βέβαια και από τους πρώτους που θα το παραλάβουν. Με μια επιπλέον έκπτωση 1.000 δολαρίων.

TESLA MODEL 3 WAITING 2 copy

Μια δυο μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση του Model 3 άνθρωποι στήνοντας έξω από τις αντιπροσωπείες της Tesla για να το παραγγείλουν πρώτοι και να εξασφαλίσουν επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ. Πηγή: Tesla.

Το πότε θα έχουν το νέο τους αυτοκίνητα στα χέρια τους είναι ακόμα άγνωστο. Ο Elon Musk είπε πως οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017 χωρίς όμως να δεσμευτεί επακριβώς. Επίσης εκθείασε την πολύ μεγάλη γυάλινη οροφή, είπε πως ακόμα και το βασικό μοντέλο θα διαθέτει τα χαρακτηριστικά ημι- αυτόνομης οδήγησης που έχουν τα πιο μεγάλα και ακριβά, ενώ ανέφερε πως η αυτονομία του θα είναι γύρω στα 320 χιλιόμετρα στη πιο φτηνή έκδοση και περίπου 480 στην κορυφαία που θα είναι και τετρακίνητη.

Το βασικό Tesla Model 3 θα έχει επίσημη τιμή καταλόγου 35.000 δολάρια, όμως αυτή που τελικά θα καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής στις ΗΠΑ θα αντιστοιχεί στην καλύτερη περίπτωση σε περίπου 20.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί η αγορά συνοδεύεται από φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 7.500 δολαρίων και από κρατικές επιδοτήσεις, που ανάλογα με την πολιτεία κυμαίνονται από 2.000 έως 6.000 δολάρια. Συν την επιπλέον έκπτωση των 1.000 δολαρίων για τους πρώτους των πρώτων που προαναφέραμε.

TESLA MODEL 3 24

H Tesla λέει πως το εσωτερικό του Model S, στο οποίο ξεχωρίζει η τεράστια οθόνη αφής, θα είναι ιδιαίτερα άνετο. Πηγή: Tesla

Αισθητικά το Model 3 είναι ιδιαίτερο, κυρίως γιατί δεν έχει ανοίγματα στο εμπρός του μέρος μιας και δεν υπάρχουν ανάγκες ψύξης του ηλκτροκινητήρα, ενώ κατά τα άλλα ακολουθεί τις γραμμές του μεγαλύτερου Model S, δείχνοντας όμως πιο κομψό χάρη στις μικρότερες διαστάσεις του.

Το εσωτερικό του, σύμφωνα με τον Elon Musk, θα είναι πιο άνετο από το αντίστοιχο οποιουδήποτε συμβατικού μοντέλου και θα χωρά ακόμα και ένα σέρφ, ενώ οπτικά ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής στη κεντρική κονσόλα, που είναι και το μόνο μέσο πληροφόρησης του οδηγού, ο οποίος μπροστά του δεν έχει κανένα όργανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ