ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Wells Vertige είναι ένα βρετανικό σπορ μοντέλο παλαιάς κοπής

Το Wells Vertige είναι ένα βρετανικό σπορ μοντέλο παλαιάς κοπής

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμα και τα πιο σπορ, να παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και κάποιοι ρομαντικοί -ή κολλημένοι αν προτιμάτε- που επιμένουν στα κλασικά συστήματα πρόωσης.

Όπως για παράδειγμα η βρετανική Wells Motor Cars, η οποία έχει ετοιμάσει ένα σπορ μοντέλο το οποίο ονομάζει Vertige και παρουσιάστηκε στο Goodwood.

Η ιστορία πίσω από τo Vertige είναι ενδιαφέρουσα, μιας και πηγαίνει μερικά χρόνια πίσω, το 2014, όταν ο ιδρυτής της εταιρεία Robin Wells αναζητούσε να αγοράσει το ιδανικό σπορ αυτοκίνητο αλλά δεν έβρισκε κανένα που να τον καλύπτει.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε σε συνεργασία με τη Hall Engineering να φτιάξει το δικό του. Το Vertige δηλαδή, που βασίζεται σε έναν ατσάλινο μονοκόκ πλαίσιο και έχει υποπλαίσια τύπου χωροδικτυώματος. Χαρακτηριστικές είναι οι πόρτες του που ανοίγουν προς τα πάνω αλλά και οι μικρές του διαστάσεις, μιας και το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4,0 μέτρα.

Ο κινητήρας του είναι ατμοσφαιρικός 2.000 κυβικών, προέλευσης Ford και τοποθετημένος στο κέντρο, αποδίδει στη στάνταρ έκδοσή του 208 ίππους που μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με το τι θέλει ο υποψήφιος αγοραστής. Το σημαντικό είναι πως έχουν να μετακινηθούν μόλις 850 κιλά, με αποτέλεσμα το 0-100 χλμ./ ώρα να επιτυγχάνεται σε χρόνο super sport μοντέλου, σε μόλις 4,5 δεύτερα δηλαδή. Την ίδια στιγμή η τελική ταχύτητα φτάνει τα 225 χλμ./ ώρα.

Κινητήριοι τροχοί είναι φυσικά οι πίσω και το κιβώτιο είναι χειροκινήτο έξι σχέσεων, ενώ δεν υπάρχει υποβοήθηση για τα φρένα.

Στο εσωτερικό τα πάντα είναι όπως το περιμένει κανείς: δύο θέσεις με κλασικά αναλογικά άργανα αλλά και μια οθόνη 7,0 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό, αρκετό αλκαντάρα, δέρμα στο τιμόνι και ξύλο στον επιλογέα ταχυτήτων. Όσο για τις αποσκευές υπάρχουν 206 λίτρα στο πορτμπαγκάζ καθώς και άλλα 15 μπροστά δίπλα από τη ρεζέρβα.

Η κανονική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη και ο προγραμματισμός κάνει λόγο για 25 μονάδες σε ετήσια βάση και μια τιμή που θα ξεκινά από τις απόλυτα λογικές για ένα πραγματικά ειδικό αυτοκίνητο 45.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ