ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η εντυπωσιακή Aston Martin Valhalla βγήκε από τη σκιά της Valkyrie

Η εντυπωσιακή Aston Martin Valhalla βγήκε από τη σκιά της Valkyrie

Αν δεν υπήρχε η Valkyrie είναι βέβαιο πως η πιο γήινη αλλά παρόλα αυτά εντυπωσιακή Valhalla θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Τώρα πάντως με την επίσημη παρουσίαση της έκδοσης παραγωγής της βγήκε για τα καλά στην πρώτη γραμμή.

Χάρη στο εντυπωσιακό αμάξωμά της με την εκλεπτυσμένη αεροδυναμική που παραπέμπει και σε αυτήν της Valkyrie και με μεταφορά τεχνολογίας από τη Φόρμουλα 1 στην οποία η βρετανική εταιρεία επέστρεψε μετά από έξι και πλέον δεκαετίες.

Πίσω ακριβώς από τις θέσεις οδηγού και συνοδηγού υπάρχει ο V8 των 4.000 κυβικών της AMG και μάλιστα στην πιο εξελιγμένη εκδοχή του, την flat-plane της AMG GT Black Series, που από μόνος του αποδίδει 750 ίππους. Συνδυαστικά με τους δύο ηλεκτροκινητήρες η ισχύς φτάνει τους 950 ίππους, που εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε περίπου 2,5 δεύτερα και μια τελική ταχύτητα 330 χλμ./ ώρα.

Η Valhalla μπορεί να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά, για 15 χιλιόμετρα και με ταχύτητα έως 130 χλμ./ ώρα. Στην περίπτωση αυτή λειτουργεί μόνο ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας και με τον τρόπο αυτό οι εκπομπές CO2 της περιορίζονται κάτω από τα 200 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Ηλεκτρικά κινείται και προς τα πίσω, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το 100% της ενέργειας της μπαταρίας καταλήγει στον πίσω άξονα. Το κιβώτιο είναι αυτόματο διπλού συμπλέκτη με 8 σχέσεις, ενώ υπάρχει και μπλοκέ διαφορικό.

Όπως περιμένει κανείς η χρήση ανθρακονήματος είναι εκτεταμένη τόσο στο πλαίσιο όσο και στο αμάξωμα, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023 σε μια τιμή που θα προσεγγίζει τις 700.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ